Honderden vrouwen winnen zaak tegen farmaceut

De rechtbank in Sydney heeft het farmaceutische bedrijf Johnson & Johnson veroordeeld voor het plaatsen van zogeheten onveilige bekkenbodemmatjes. Zevenhonderd Australische vrouwen spanden een rechtszaak aan tegen de onderneming. Eerder werd het bedrijf al in de Verenigde Staten voor de rechter gesleept, de rechtszaken in Nederland en het Verenigd Koninkrijk lopen nog.

Door Bibi Santpoort

Zevenhonderd vrouwen in Australië sleepten Johnson & Johnson voor de rechter nadat zij gezondheidsproblemen ondervonden van hun product. Het ging in kwestie om een bekkenbodemmatje, ook wel transvaginale mesh (TVM) genoemd. Dergelijke matjes waren bij meer dan 1.350 vrouwen ingebracht wanneer zij last hadden van bekkenbodemverzakking of incontinentie, klachten die vaak na de bevalling opkomen.

Het product wordt permanent in het lichaam geplaatst. Het leverde dan ook veel problemen op toen bleek dat het niet naar behoren werkte. De vrouwen kregen na het plaatsen van de matjes ernstige fysieke gezondheidsproblemen, problemen bij de geslachtsgemeenschap en psychologische problemen. Dit zou komen omdat het gaas na de plaatsing voor infecties zorgde of ingroeide.

De rechter in Sydney gaf de vrouwen gelijk en veroordeelde de farmaceut. Johnson & Johnson wist niet of de matjes wel effectief zouden zijn en ook over de veiligheid ervan waren zij niet zeker. Toch werden de matjes zonder extra veiligheidstesten op de markt gebracht en gepromoot bij artsen. Ook kwam naar voren dat de farmaceut in Frankrijk had geprobeerd om een rapport tegen te houden waarin stond dat de producten nauwelijks waren getest en dat werd getwijfeld aan de veiligheid.

Andere rechtszaken

Eerder al werd er in Nederland een rechtszaak aangespannen tegen Johnson & Johnson door bijna veertig mensen die ernstige klachten kregen na het inbrengen van de matjes. Deze rechtszaak loopt nog. Ook de rechtszaak in het Verenigde Koninkrijk ligt nog open. In de Verenigde Staten werd Johnson & Johnson wel al veroordeeld tot het betalen van 120 miljoen dollar aan schadevergoedingen.