Honderdduizend dollar voor gouden tip in zaak Steven Avery

Degene met dé gouden tip die leidt tot de vrijlating van Steven Avery kan rekenen op een flinke beloning: zijn advocaat Kathleen Zellner heeft namens een anonieme donateur honderdduizend dollar (zo’n negentigduizend euro) uitgeloofd om hem uit de gevangenis te krijgen.

De zaak van de inmiddels 57-jarige Avery verwierf internationale bekendheid door de Netflix true crime documentaire Making a Murderer uit 2016. Hij werd in 2007 samen met zijn zwakbegaafde neefje Brendan Dassey (nu 29) veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op de 25-jarige fotografe Teresa Halbach, ondanks rammelend bewijs.

In oktober 2018 verscheen het tweede seizoen van de documentaire. Hierin werden eerdere politie- en rechercheonderzoeken nog eens tegen het licht gehouden. Ondanks dat beide mannen nog steeds vastzitten, blijft ‘pitbull-juriste’ Zellner (62) druk uitoefenen. De volgende stap: het indienen van hoger beroep op 10 oktober aanstaande.

Doel van het uitloven van de beloning is om te achterhalen wat er met de fotografe is gebeurd. Gezien haar staat van dienst lijkt Zellner daar de perfecte persoon voor: ze slaagde er dusver in om zo’n twintig onterecht veroordeelde Amerikanen die al jaren vastzaten op vrije voeten te krijgen.

Eerdere stukken over Steven Avery:

Dossier: “Making a murderer” – recensie
Dossier: “Making a Murderer” – inhoudelijke beschouwing en samenvatting
Dossier: “Making a Murderer” – complottheorieën en wat de serie niet liet zien