Hoge Raad: rookruimtes als uitzondering op rookverbod onrechtmatig

Rookruimtes moeten verdwijnen uit hotels, restaurants en kroegen, zo heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. De uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horecagelegenheden is ongeldig.

Het rookverbod geldt sinds 1 juli 2008. Rookruimtes waren hierop een uitzondering. Belangenvereniging Clean Air Nederland (CAN) wilde echter ook van deze ruimtes af en spande daarop een procedure aan tegen de Staat. CAN meende dat de uitzondering in strijd is met het WHO-Kaderverdrag, waarin onder andere is opgenomen dat verdragspartijen – waaronder Nederland – effectieve maatregelen moeten nemen om blootstelling aan tabaksrook in openbare gebouwen te voorkomen. Het gerechtshof stelde CAN in februari van dit jaar al in het gelijk.

De Nederlandse staat ging daarop in cassatie, maar dat mocht niet baten, zo bleek vrijdag. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid heeft al laten weten niet direct te gaan handhaven. Hij zal eerst met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) overleggen over een haalbare termijn. Hier zou halverwege oktober meer duidelijkheid over moeten komen.

Nederland telt nog tussen 5.500 en 7.500 rookruimtes in horecagelegenheden, de gemiddelde investering per ruimte bedraagt 12.500 euro. Ook rookruimtes in bedrijven en overheidsgebouwen moeten nu verdwijnen. Om hoeveel ruimtes het daarbij gaat, is onbekend.