Hoge Raad houdt veroordeling Jos B. in zaak Nicky Verstappen in stand

De veroordelingen van Jos B. wegens vrijheidsberoving, ontucht en het doden van Nicky Verstappen en het bezig van kinderporno blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad op 26 september geoordeeld.

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeelde Jos B. voor genoemde feiten op 28 januari 2022 al tot een gevangenisstraf van zestien jaar. Daarvoor, in november 2020, legde de Limburgse rechtbank Jos B. een gevangenisstraf op van 12,5 jaar.

De Hoge Raad ziet geen reden om van de overwegingen van het hof af te wijken.

Zaak Nicky Verstappen

De elfjarige Verstappen verdween op maandag 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide in Limburg. De volgende avond werd hij dood aangetroffen in de buurt van het kamp. De dader bleef ruim twintig jaar onbekend. Wel kwamen in de afgelopen jaren een aantal mannen in beeld als mogelijke moordenaar van Nicky, totdat Jos B. werd aangemerkt als hoofdverdachte.

In deze zaak werd het grootste DNA verwantsschapsonderzoek ooit in Nederland uitgevoerd. Duizenden mannen – waaronder 23.000 in 2018 – werden opgeroepen om vrijwillig DNA af te staan. Ook Jos B. werd daarvoor opgeroepen, maar stond nooit DNA af. Wel werd hij tweemaal als toevallige passant op de Brunssummerheide gehoord. Toen werden geen aanwijzingen van zijn betrokkenheid gevonden.