Hof: uitlatingen Wilders onnodig grievend

PVV-leider Wilders heeft zich met zijn ‘minder, minder’-uitspraken schuldig gemaakt aan groepsbelediging. Dat oordeelde het gerechtshof in Den Haag vrijdag.

Volgens het hof was dit onnodig grievend, ook al werden de uitspraken gedaan in de context van het politieke debat.

Kleine opfrisser: tijdens een partijbijeenkomst op de verkiezingsavond van 19 maart 2014 vroeg Wilders het aanwezige publiek of zij meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek reageerde met ‘minder, minder’, waarna Wilders zei: ‘Dan gaan we dat regelen’.

Het hof sprak Wilders vrij van het aanzetten tot haat of discriminatie, omdat het opzet van Wilders er volgens het hof niet op was gericht om zijn publiek daartoe aan te sporen.

Het hof legt Wilders voor groepsbelediging geen straf op. Op rechtspraak.nl is te lezen: “De ernst van het feit en de bijzondere persoonlijke omstandigheden (zoals de omstandigheid dat Wilders zelf al jaren een hoge prijs betaalt voor het uitdragen van zijn mening) maken dat het hof oordeelt dat met strafoplegging geen doel meer wordt gediend. De benadeelde partijen worden niet ontvankelijk verklaard in hun vordering.”

Update 4 september 2020, 16.00 uur: Wilders heeft laten weten in cassatie te gaan.

Lees de hele uitspraak hier.