Hoekstra denkt aan wetgeving voor betaalbare verzekeringen ex-kankerpatiënten

Uit een inventarisatie van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) blijkt dat het zes op de tien (ex-)kankerpatiënten niet lukt om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor bijvoorbeeld een hypotheek. Niet oké, vindt minister van Financiën Wopke Hoekstra. Als verzekeraars niet voor het einde van dit jaar met een oplossing komen, dan gaat Hoekstra er met wetgeving voor zorgen dat ex-kankerpatiënten een betaalbare overlijdensrisicoverzekering kunnen afsluiten. 

Door Kirsten Rolloos

De NFK vroeg aan 316 mensen die kanker hebben (gehad) of zij na hun diagnose nog een overlijdensrisicoverzekering konden afsluiten. Met een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar bij overlijden een bedrag uit aan nabestaanden. Bij het afsluiten van een hypotheek is zo’n verzekering vaak verplicht. Van de 316 ondervraagden werd 62 procent geweigerd vanwege de diagnose kanker. Anderen konden zich alleen verzekeren tegen een onbetaalbare premie. Minister Hoekstra vindt dit ‘niet oké’ en gaat ‘linksom of rechtsom regelen’ dat het probleem wordt opgelost. “Wie van die rotziekte af is, verdient het om verder te kunnen”, aldus Hoekstra.

Volgens Hoekstra zien de verzekeraars het probleem zelf ook en kijken zij naar een oplossing. Het Verbond van Verzekeraars zegt inderdaad te herkennen dat (ex-)kankerpatiënten soms problemen hebben met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Woordvoerder Paul Koopman plaatst echter wel de kanttekening dat de groep gedupeerden in werkelijkheid veel kleiner zou zijn. Hij stelt dat het beeld dat wordt neergezet te somber is, omdat van de 35.000 panelleden van de NFK maar 316 mensen antwoord gaven. Desondanks vindt ook het Verbond van Verzekeraars “dat ex-kankerpatiënten die hun behandeling al jaren achter de rug hebben en genezen zijn verklaard met een schone lei zouden moeten kunnen beginnen.”

Hoekstra heeft aangegeven eerst met de verzekeraars te gaan praten om te kijken of die zelf snel een plan hebben. Mochten de verzekeraars er niet voor het einde van het jaar uitkomen, dan zal de minister niet aarzelen om met wetgeving te komen. Hij zal daarbij ook kijken naar andere ziekten dan kanker en ook naar andere verzekeringen dan tegen het risico om te overlijden.