Historisch moment: meerderheid Amazon-medewerkers stemt voor oprichting vakbond

Al jaren proberen medewerkers van het Amerikaanse bedrijf Amazon in het New Yorkse stadsdeel Staten Island een vakbond op te richten. Op 1 april 2022 werd bekend dat de meerderheid van de Amazon-medewerkers voor de oprichting van een vakbond heeft gestemd. De ‘Amazon Labor Union’ gaat zich onder andere inzetten voor de verhoging van het uurloon van de Amazon-werknemers.

Amazon in Staten Island

Het gaat om  personeel van het grootste Amazonpakhuis JFK8 in het stadsdeel Staten Island. Al jarenlang wordt er voor een vakbond binnen Amazon gestreden, nu is het eindelijk zover en is de ‘Amazon Labor Union’ opgericht met ruim 55% stemmen voor. Amazon is altijd tegen de oprichting van vakbonden geweest omdat ze liever direct met werknemers onderhandelt. Daarnaast stelt het bedrijf dat vakbonden ten koste zouden gaan van de innovatie van het bedrijf.

Afgelopen jaar werd er in een distributiecentrum in de staat Alabama ook gestemd over het vormen van een vakbond. Toen waren er onvoldoende stemmen om een vakbond op te richten, maar de organisatoren van de stemming stellen dat Amazon zich niet aan de regels had gehouden. Volgens arbeidsdeskundigen zal het succes in Staten Island leiden tot nieuwe pogingen van Amazon-medewerkers om een vakbond op te richten.

Situatie in Nederland

Een vakbond zet zich in voor belangen van werknemers binnen een bedrijf. In Nederland is de vrijheid van vereniging gegarandeerd in de Grondwet (art. 8). Men heeft dus het recht om vakbondslid te zijn. Voor het oprichten van een vakbond zijn in Nederland minimaal twee werknemers en een notaris nodig. Gezamenlijk stellen ze de statuten op voor volledige rechtsbevoegdheid.

In Nederland kennen we verschillende vakbonden die zich inzetten voor het collectieve belang van werknemers. De grootste vakbondsfederatie is het Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) met ruim 1 miljoen leden. Daarnaast is de organisatiegraad van de vakbonden in Nederland bijna 20%. In 2021 waren ruim 1.5 miljoen personen aangesloten bij een vakbond waarvan het hoogste aantal uit de onderwijssector.