Het zal je buurman maar zijn!

In december vorig jaar zette een Arnhemse man de gaskraan in zijn woning open in een poging een verstikkingsdood te sterven. De zelfmoord mislukte echter, waardoor het bij een onsuccesvolle poging bleef. Het Openbaar Ministerie (OM) verzocht de rechtbank om de man voor deze zelfmoordpoging te vervolgen.

Door Bram de Jong

Het OM pleitte dat er sprake was van een ernstige gevaarzetting voor de buren. Met het openzetten van de gaskraan had de suïcidale man de kans dat er een ontploffing zou plaatsvinden op de koop toegenomen. Dat had voor veel schade kunnen zorgen in het wooncomplex waar de man woonde. Bovendien liepen de omliggende bewoners in het complex persoonlijk een groot risico met de actie van de man.

De rechtbank oordeelde dat een gevangenisstraf op zijn plek was gezien de ernstige gevaarzetting voor de bewoners in het wooncomplex. De man werd veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Naast de gevangenisstraf werd de suïcidale man een behandeling opgelegd om te voorkomen dat een dergelijk voorval nog een keer zal plaatsvinden.

Het vonnis is nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl.