Het Plastic Pact: reddingsmiddel of schijnoplossing?

Ruim zeventig organisaties en bedrijven tekenden op donderdag 21 februari het Plastic Pact. Het doel van deze afspraak tussen het bedrijfsleven en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is het terugdringen van het gebruik van plastic verpakkingen voor 2025. Echter, nog voordat de handtekeningen op papier stonden nam de kritiek al toe.

Door Bibi Santpoort

Onder andere supermarkten, milieuorganisaties en financiële instellingen tekenden het door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgestelde Plastic Pact. Hierin staan vier concrete doelstellingen die ervoor moeten zorgen dat het plastic afval voor 2025 drastisch afneemt. Staatssecretaris van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) stelt dat de afspraken verspilling tegengaan en de plastic soep in de oceanen bestrijdt.

Doelstellingen

Het ministerie stelt vier doelstellingen op die voor 2025 gerealiseerd moeten zijn. Allereerst moet er 20 procent minder plastic worden gebruikt. Verder moet al het plastic wat nog wordt gebruikt bestaan uit volledig recyclebaar materiaal. Verpakkingen die eenmalig worden gebruikt hoeven niet helemaal te bestaan uit recyclebaar plastic, minimaal 35 procent recyclebaar materiaal is voldoende. Ook moet het recycleproces worden verbeterd, want minimaal 70 procent van het plastic dat eenmalig wordt gebruikt moet worden gerecycled zonder het verlies van kwaliteit.

Schijnoplossing

Het wordt door velen sterkt betwist of het Plastic Pact echt een oplossing biedt voor de plasticcrisis. De doelstellingen zijn bijvoorbeeld alleen op Nederland gericht, terwijl het plasticprobleem wereldwijd aanwezig is.

Greenpeace, die het Plastic Pact niet heeft ondertekend en ook niet bij de onderhandelingen betrokken was, uit felle kritiek op de doelstellingen. Volgens Greenpeace zijn de maatregelen vooral gericht op het efficiënter maken van het huidige plastic systeem, de plastic soep zal er niet mee verholpen worden. Greenpeace stelt dat het Plastic Pact te veel gericht is op het recyclen van verpakkingen en niet op het duurzame hergebruiken. ‘De samenleving moet af van alle wegwerpverpakkingen, ook van de verpakkingen die gerecycled kunnen worden’, betogen zij.

Ook Holland Bioplastics, een brancheorganisatie die zich toelegt op volledig composteerbare verpakkingen, uit kritiek. De organisatie was wel betrokken bij de onderhandelingen maar besloot het Plastic Pact uit protest niet te tekenen. In de tekst van de overeenkomst wordt de definitie van bioplastic volgens Bioplastics namelijk verkeerd geïnterpreteerd. Ook plastic waaraan tijdens het recyclen fossiele plastics worden toegevoegd, valt volgens de overeenkomst onder de term bioplastic terwijl dat volgens de organisatie niet zo is. Bioplastics stelt dat dit alleen maar voor extra verwarring zorgt.