Het Openbaar Ministerie gaat malafide webshops aanpakken

Helaas komt het nog vrij regelmatig voor dat er oplichting via een webshop plaatsvindt. Niet voor niets stelde de politie een lijst met malafide webshops op. Het is een populaire manier van gemakkelijk anoniem iemand geld afhandig maken. De website lijkt professioneel, er zijn geen slechte recensies te vinden en de koopjes zijn vaak net iets te mooi om waar te zijn. Het Openbaar Ministerie gaat daarom hiertegen actief ingrijpen.

Door Julia Verschoor

Aangifte doen
Zodra er drie of meer aangiftes van internetoplichting bij de politie binnen komen, wordt de bank ingeschakeld om de rekeningen van verdachte webshops te blokkeren. Op deze manier wil men voorkomen dat er nog meer slachtoffers worden gemaakt. Meermaals werd getwijfeld of het doen van aangifte nog wel zinvol was. Vaak was er onvrede bij de gedupeerde, de politie kon niets doen met de aangifte van internetoplichting, alhoewel er in 2016 één op de vijf aangiftes leidde tot een strafrechtelijk onderzoek. Nu lijkt het dus wel degelijk van belang om zoveel mogelijk aangifte te doen van fraude of oplichting. Dit alles om ervoor te zorgen dat een malafide webwinkel zoveel mogelijk in beeld komt.

Oplichting door Chinese webshops
Er wordt grootschalig verdiend door oprichting van Chinese webshops. Als je op de website kijkt, lijkt het te gaan om een Nederlandse webshop. De domeinnaam is ook Nederlands. Niets is minder waar. Het blijkt vaak te gaan om verschillende webshops, maar in werkelijkheid blijkt het één en dezelfde. De webwinkels maken namelijk gebruik van verlopen domeinnamen die weer opnieuw beschikbaar komen. Deze opgeheven domeinnamen worden opgekocht en gelinkt aan een andere website die al bestaat. Hier worden dezelfde artikelen, veelal kleding en schoenen, verkocht. Het voordeel van een opgeheven domeinnaam is dat deze website al een ranking heeft in een zoekmachine, zoals Google. Het is immers een website die al vaker opgezocht en bezocht is.

Creditcardfraude 
Als je via een van deze webshops bestelt, krijg je vaak een namaakproduct thuisgestuurd. Dit product heeft lang niet de waarde van dat wat je wel wilde hebben en waarvoor je betaald hebt. De gedupeerde is dan boos en teleurgesteld dat hij en namaakvariant heeft ontvangen, maar realiseert zich niet waar het de Chinese webshop daadwerkelijk om gaat; jouw creditcardgegevens. De creditcardgegevens worden verstuurd via een niet beveiligde site. Dit houdt in dat alles wat je invult zichtbaar is. Voornamelijk de veiligheidscode is belangrijk. Met deze gegevens kan een ander shoppen via jouw creditcard.

Momenteel wordt er met 12 betaaldiensten en het Openbaar Ministerie samengewerkt om betalingen via iDeal onmogelijk te maken zonder dat eerst een justitieel onderzoek afgewacht moet worden. Gijs van der Linden (Landelijk Meldpunt Internetoplichting) verwacht dat meer betaaldiensten in de toekomst gaan samenwerken. Hij benadrukt dat het de bedoeling is dat de diensten na een seintje van de politie zelf actie ondernemen. Dit staat dus los van het justitieel onderzoek.

Lees hier 55 tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van internetoplichting.