Herplaatsingsplicht Ryanair voor 224 ontslagen werknemers

Op 24 april jl. besloot het Spaanse hooggerechtshof dat luchtvaartmaatschappij Ryanair 224 werknemers die in januari 2020 ontslagen werden, zal moeten herplaatsen. Ryanair was van mening dat het redenen had die rechtvaardigden dat de werknemers ontslagen konden worden. Het Spaanse hooggerechtshof was het hier niet mee eens. 

Door Lisanne Wigboldus

Op 23 augustus 2019 kondigde Ryanair formeel aan de werknemers aan de viertal bases op Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria en in Girona te zullen sluiten. Ten aanzien van Girona besloot Ryanair eind december 2019 om deze basis te handhaven, zij het met seizoenswerking, als de werknemers een contractwijziging zouden aanvaarden. Ryanair is van mening dat het gerechtvaardigde redenen had om deze vier bases te sluiten, namelijk de inefficiëntie ervan, een vertraging in de leveringen van de Boeing 737 MAX, de hoge exploitatiekosten evenals de onzekerheid van het post-Brexit-scenario en de impact hiervan op het eilandgebied.

Het hooggerechtshof in Spanje verklaarde el Expediente de Regulación de Empleo (ERE) nietig omdat er volgens het Hof sprake zou zijn van misbruik van de wet. Het Spaanse hooggerechtshof benadrukte hierbij dat het Ryanair totaal ontbrak aan aandacht voor de onderneming ten opzichte van de vakbonden. Dit bleek onder andere uit enkele formele details van de onderhandelingen tussen Ryanair en de vakbonden. Ryanair was volgens het Spaanse hooggerechtshof nooit van plan te onderhandelen. De werknemers, werkzaam op Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote en in Girona, zullen onder dezelfde arbeidsvoorwaarden en met onmiddellijke betaling van niet ontvangen salaris herplaatst moeten worden.

Ryanair heeft hun advocaat opgedragen in beroep te gaan tegen de beslissing van het Spaanse hooggerechtshof.