Heeft Nederland er binnenkort een prins bij?

Al sinds 2015 wordt erover geprocedeerd: de erkenning en naamsverandering van Hugo Klynstra, de zoon van prins Carlos de Bourbon de Parme en kleinzoon van prinses Irene. Hugo is geboren buiten een huwelijk en nooit erkend door zijn vader. Sinds zijn achttiende eist hij erkenning en wil hij voortaan de achternaam van zijn vader dragen. Maar hoe zit erkenning nu precies als één van de partijen niet meewerkt?

Door Deborah van Spelde

Vervangende toestemming
In art. 1:204 BW is vervangende toestemming geregeld. Een vader die zijn kind wil erkennen, kan de rechter om vervangende toestemming vragen indien de moeder niet meewerkt. Hij dient dan wel de verwekker of de biologische vader van het kind te zijn. In sommige gevallen ligt de situatie anders en is het de vader is die niet mee wil of kan werken aan de erkenning.

Gerechtelijke vaststelling van het vaderschap
Indien de vader zijn kind niet wil erkennen of dit wegens overlijden niet kan, kan bij de rechtbank een verzoek daartoe worden ingediend door het kind zelf of door de moeder indien het kind de leeftijd van zestien jaar nog niet heeft bereikt. Indien de rechtbank het verzoek toewijst, wordt de man met terugwerkende kracht juridisch vader van het kind en is hij onderhoudsplichtig.

In de situatie tussen Hugo en Carlos is het vaderschap al vastgesteld. Hugo procedeert op dit moment nog over de verkrijging van de naam en titel van zijn vader. Over ongeveer zes weken wordt de uitspraak daarover verwacht.