Grumpy Cat lacht het laatst: 710.000 dollar schadevergoeding

Grumpy Cat, dé internetsensatie en chagrijnigste kat ter wereld, heeft alle reden om vrolijk te zijn. Het bedrijf achter de kat spande met succes een rechtszaak tegen een Amerikaans koffiebedrijf aan. Een jury in Californië kende omgerekend 572.000 euro schadevergoeding toe wegens het schenden van het merkrecht en auteursrecht op een afbeelding van het beestje.

Door Kirsten Rolloos

Het kan je niet zijn ontgaan: in 2012 ging er een foto van een kat met een nogal norse blik viraal. De kat, die eigenlijk Tardar Sauce heet, groeide uit tot de wereldberoemde Grumpy Cat. Die norse blik heeft ze te danken aan een combinatie van dwerggroei en een scheve kaak. Eigenaresse Tabatha Bundesen stopte al snel met haar baan als serveerster om een imperium om de kat heen te bouwen. Met het bedrijf Grumpy Cat Limited wordt onder andere door de verkoop van best-selling boeken en merchandise met het hoofd van de kat miljoenen dollars verdiend.

Schadevergoeding na inbreuk

Begin 2013 liet Grumpy Cat Limited een merkrecht en auteursrecht voor het hoofd van de kat registreren. Het Amerikaanse koffiebedrijf Grenade Beverage kreeg in mei 2013 een licentie om Grumpy Cat te gebruiken voor de ‘Grumppuccino’. Grenade Beverage gebruikte Grumpy Cat echter ook voor producten waarvoor geen toestemming was verleend. Na herhaaldelijk waarschuwen, en een daadwerkelijk chagrijnige Grumpy Cat, begon Grumpy Cat Limited een rechtszaak tegen het koffiebedrijf. Eind januari besloot de rechtbank in Californië dat Grenade Beverage inderdaad inbreuk maakte op het merk- en auteursrecht van Grumpy Cat. De schadevergoeding? Een slordige 710.000 dollar, omgerekend ongeveer 572.000 euro.

De schadevergoeding vormt een mooi extraatje bovenop de miljoenen dat het imperium Grumpy Cat Limited oplevert. En Grumpy Cat? Die zal intern misschien toch wel een klein beetje grijnzen. Van die 710.000 dollar wordt hij vast en zeker nóg meer verwend dan normaal.