GroenLinks wil onderzoek naar onterechte strafbeschikkingen

Duizenden mensen hebben onterecht een strafblad gekregen door een strafbeschikking, zo bleek vorig jaar uit interne rapporten van het Openbaar Ministerie (OM). GroenLinks vindt dat de negatieve gevolgen van onterecht opgelegde strafbeschikkingen moeten worden hersteld en wil een onderzoek.

Door Kirsten Rolloos

Met een strafbeschikking kan een Officier van Justitie aan bepaalde verdachten een straf opleggen zonder tussenkomst van een rechter (art. 257a Sv). Zo’n straf kan bijvoorbeeld een boete of taakstraf zijn. Strafbeschikkingen kunnen onder meer worden uitgevaardigd bij diefstal, geweld, drugs- en wapenbezit of verstoring van de openbare orde. Vorig jaar bleek uit interne rapporten van het OM dat duizenden mensen ten onrechte werden gestraft door een strafbeschikking.

De gevolgen van een strafbeschikking zijn vaak groot. Wanneer je niet binnen twee weken reageert staat jouw schuld automatisch vast. Zo kun je ineens een strafblad hebben, wat problemen geeft bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag. Daarnaast kan een strafbeschikking op het strafblad problemen geven bij het reizen naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten of China. In de Tweede Kamer neemt de kritiek op de strafbeschikking toe.

GroenLinks pleit voor onderzoek naar de mensen die al onterecht zijn veroordeeld door middel van een strafbeschikking. Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg vindt dat de negatieve gevolgen voor deze mensen moeten worden hersteld. Buitenweg wil bovendien dat de strafbeschikkingen duidelijker worden. Strafbeschikkingen zien eruit als verkeersboetes, maar hebben veel grotere gevolgen doordat je een strafblad kan krijgen. GroenLinks is altijd tegen de strafbeschikking geweest. Volgens Buitenweg hebben medewerkers van het OM een ander perspectief dat ertoe leidt dat zij hogere straffen opleggen dan een rechter, soms zelfs in zaken waar geen bewijs voor is.

Voor het plan van GroenLinks is momenteel geen steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. De coalitie gaat voorlopig niet mee. Wel heeft minister Grapperhaus, na lang aandringen van vooral GroenLinks en SP, toegezegd dat vanaf 1 oktober altijd een advocaat wordt toegewezen aan verdachten van strafbeschikkingen bij kleine misdrijven. Dat het OM grote aantallen burgers onterecht heeft veroordeeld, is een conclusie die Grapperhaus blijft verwerpen.