Grens tussen baan en stage te vaag: ‘regelgeving ontbreekt’

Esther Crabbendam van FNV Jong startte afgelopen zomer de Tumblr-pagina Stageleed, nadat op Twitter ophef was ontstaan over de stagevacatureteksten van innovatieplatform Pakhuis de Zwijger. Het Amsterdamse bedrijf wist met vacatureteksten studenten warm te maken voor een toffe stage, maar in werkelijkheid ging het om veredelde banen waar de ‘stagiaires’ niet voor werden betaald.

In 2015 opende FNV Jong al een meldpunt voor stagemisbruik. Nog steeds komt daar dagelijks een melding binnen. Crabbendam, die deze gegevens analyseerde, zegt tegen Metronieuws: ‘Een stage is inmiddels een tussenfase tussen afstuderen en een echte baan. Het is een noodsprong, want afgestudeerde jongeren zitten thuis en worden afgewezen wegens te weinig ervaring. Met onbetaald stagelopen blijf je dan in ieder geval in beweging, zo is dat gedachte.’ Een serieuze start op de arbeidsmarkt is er daarmee volgens haar niet meer bij.

Roep om regels
Momenteel is de grens tussen stage en betaalde baan vaag. Bij uitbuiting wordt maar weinig aan de bel getrokken en vastgelegde rechten en plichten zijn er eigenlijk niet. Crabbendam pleit dan ook voor meer duidelijkheid. ‘Het liefst via de wettelijke manier. Óf je loopt stage tegen vergoeding waarbij je leerdoelen moet halen, óf je doet hetzelfde werk als de rest en ontvangt een minimumloon.’ Hoe FNV dit probleem concreet wil aanpakken is niet bekend, maar dit verhaal krijgt ongetwijfeld nog een staartje.

Lees ook: Veredelde stage of mooi opstapje? Zó herken je een goed traineeship!