Gokbedrijven moeten tonnen aan vergokte bedragen terugbetalen

De rechtbank Overijssel heeft onlangs in twee zaken geoordeeld dat verloren geld tijdens het gokken moet worden terugbetaald aan de spelers. De betreffende gokbedrijven hadden geen vergunning om in Nederland online kansspelen aan te bieden. Het gaat in totaal om ongeveer vierhonderdduizend euro. 

Omdat de gokbedrijven geen vergunning hadden oordeelde de rechter dat de overeenkomsten nietig waren. Rechters hebben eerder vergelijkbare uitspraken gedaan waarbij gokkers in het gelijk werden gesteld, maar in die zaken kwamen de aanbieders niet opdagen en waren er ook geen advocaten aanwezig om namens hen verweer te voeren.

Het is de eerste keer dat de rechter zo’n uitspraak heeft kunnen doen. De gevolgen kunnen groot zijn, omdat andere spelers die bij deze bedrijven hebben gegokt ook hun geld door middel van een verzoek aan de rechtbank zouden kunnen opeisen. Hierdoor lopen de gokbedrijven het risico dat zij miljoenen euro’s moeten gaan terugbetalen.

Kansspelautoriteit

Sinds 1 oktober 2021 is het legaal om in Nederland online te gokken. Online gokken is alleen toegestaan als de aanbieders een vergunning hebben van de Kansspelautoriteit. De Kansspelautoriteit regelt en ziet toe op de Nederlandse kansspelmarkt.

De legalisering en regulering van online gokken is een gevolg van de Wet Kansspelen op afstand (Wet Koa). Via de Kansspelwijzer van de Kansspelautoriteit kan je zien welke gokbedrijven een vergunning hebben. Daarnaast kun je letten op een logo dat onderaan de website of in de app moet zijn vermeld.  Een legale aanbieder staat onder toezicht van de Kansspelautoriteit, waardoor sprake is van een veilige omgeving. Spelers blijven wel altijd verantwoordelijk voor hun eigen gedrag.