Gemeente spant rechtszaak aan tegen Twitter om verwijderen ‘complottweets’

De Zuid-Hollandse gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft onlangs Twitter voor de rechter gedaagd. De gemeente hoopt met het kort geding af te dwingen dat het sociale media-platform alle tweets van complotdenkers over een vermeend pedofielennetwerk in Bodegraven filtert en verwijdert. De uitspraak in deze zaak volgt in oktober 2022. 

Het zal een merkwaardig gezicht zijn geweest, anderhalf jaar geleden op een begraafplaats in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Kindergraven werden plotseling overstelpt met bloemen en zelfs protestborden, die bleken te zijn neergezet door een groep complotdenkers. Zij geloven dat de kinderen in de jaren tachtig zijn vermoord door leden van een satanistisch pedofielennetwerk. Bewijs hiervoor ontbreekt echter; er is bijvoorbeeld nooit aangifte gedaan bij de politie.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk was niet gediend van de beschuldigingen en deed aangifte van smaad en laster. Verder zag de gemeente zich genoodzaakt alle bloemen weg te halen en een noodverordening in te stellen om nieuwe ‘bloemleggers’ te weren. De begraafplaats kreeg zelfs permanente beveiliging en alleen directe familieleden van de mensen die er hun laatste rustplaats hebben, mochten de begraafplaats nog bezoeken.

Mars en verhalen

De drie ‘leiders’ van de groep complotdenkers – Micha K., Wouter R. en Joost K. – besloten hierop hun verhalen dan maar via sociale media te verspreiden. Ze riepen hun volgers op toch weer bloemen mee te nemen en een mars te lopen door Bodegraven ter nagedachtenis aan de ‘vermoorde’ kinderen. Hierop stapte de gemeente Bodegraven-Reeuwijk naar de rechter. Daar stelde zij dat de complotdenkers onrechtmatig handelen door via internet onjuiste verhalen over de gemeente te verspreiden. De rechter kon zich hierin vinden en verbood de drie complotdenkers per direct om dergelijke verhalen te verspreiden. De vrijheid van meningsuiting deed volgens de rechter niets af aan dit verbod.

Micha K., Wouter R. en Joost K. zijn overigens geen onbekenden in de rechtszaal. Zo werden Wouter R. en Joost K. eerder dit jaar nog veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor het bedreigen van infectioloog Jaap van Dissel en premier Mark Rutte. Micha K. moet zelfs nog voor de rechter verschijnen voor zes gevallen van opruiing en bedreiging. Hij stond hiertoe lang op de nationale opsporingslijst en werd uiteindelijk opgepakt in Noord-Ierland, waar hij eerst nog even zijn visitekaartje afgaf tijdens de uitleveringsprocedure. Zo beschuldigde hij zijn eigen advocaat in de rechtszaal van fraude.

Twee ton

Vier maanden geleden stonden de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en de drie complotdenkers wederom tegenover elkaar in de rechtbank in Den Haag. De gemeente heeft veel kosten moeten maken, vooral als gevolg van de beveiliging voor de begraafplaats en het voeren van de eerdere juridische procedure. De gemeente eiste dat Micha K., Wouter R. en Joost K. die kosten zouden vergoeden. De rechter ging mee in die eis en oordeelde dat de drie complotdenkers ruim 200.000 euro aan de gemeente moesten betalen.

Het is niet bekend of de mannen, die op dit moment alle drie in de gevangenis zitten, het bedrag daadwerkelijk hebben betaald. Daarbij komt dat op Twitter nog altijd berichten rondgaan waarin de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in verband wordt gebracht met pedofiele misdrijven. De gemeente wil dat deze berichten onmiddellijk worden verwijderd en spande daarom een kort geding aan tegen het sociale media-platform.

Twitter zelf geeft echter aan alle tweets van de drie complotdenkers allang te hebben verwijderd en het account van Micha K. zelfs te hebben geschorst. Het bedrijf vindt dat het te ver gaat om ook berichten van andere (onschuldige) mensen te verwijderen; dat zou een te grote inbreuk op de vrijheid van meningsuiting opleveren. Het begint er volgens Twitter op te lijken dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk ‘de complete geschiedenis wil wissen’. De uitspraak in deze zaak volgt in oktober 2022.