Geen tussenkomst rechter bij nieuwe immigratieregels VS

De regering Trump heeft opnieuw haar immigratieregels aangescherpt. Met deze nieuwe regels kan iedereen die korter dan twee jaar illegaal in de VS verblijft zonder tussenkomst van de rechter worden uitgezet.

Door Bo Geurts

Deze nieuwe procedure geldt straks voor iedereen die niet kan bewijzen dat hij langer dan twee jaar in de VS verblijft. De komst van deze procedure heeft te maken met de aanhoudende crisis aan de zuidelijke grens. Er is namelijk een achterstand van 900.000 zaken bij de immigratierechter in de VS bekend. Door de nieuwe procedure zouden ongeveer 300.000 van de 11 miljoen illegale migranten in de VS kunnen worden uitgezet.

Mensenrechtenorganisaties komen op voor de illegale immigranten en stappen naar de rechter. Zij geven aan dat de nieuwe procedure een enorme en gevaarlijke verandering in de juridische gang van zaken in de VS is. Volgens hen is het een vrijbrief voor het uiteenrukken van gezinnen en dus een vrijbrief voor het schenden van mensenrechten.

Dit zero tolerance beleid en dus de bestrijding van illegale immigratie is altijd onderdeel geweest van Trumps beleid. Veelal heeft dit beleid tot kritiek en rechtszaken geleid. Gezien het waarschijnlijk is dat bovenstaande nieuwe procedure tot schending van mensenrechten zal leiden, zal deze nieuwe procedure ook tot nieuwe kritiek en nieuwe rechtszaken omtrent het immigratiebeleid van Trump leiden.