Geen sprake van schijnzelfstandigheid bij Deliveroo

Eerder schreven we al over Deliveroo’s nieuwe arbeidsconcept. Het bedrijf neemt geen mensen meer in dienst en alle bezorgers zijn zzp’ers. Het was maar de vraag hoe deze arbeidsverhouding gekwalificeerd zou worden en of er sprake van schijnzelfstandigheid zou zijn. Koerier Sytze Ferwerda spande een rechtszaak aan tegen Deliveroo. De rechter vond echter dat Deliveroo zich wel aan de wet houdt. Geen schijnzelfstandigheid dus.

Door Liza Ovsyanko

ZZP’ers als bezorgers
Het concept van Deliveroo, waarbij men online eten kan bestellen dat vervolgens door een koerier wordt bezorgd, valt onder de zogenaamde platformeconomie. Hierbij worden aanbieders en gebruikers gefaciliteerd door een digitaal platform. Voor de bezorgers geldt de website als het ware als werkgever. Tot 1 februari werkten de bezorgers in dienst van het bedrijf, maar daarna werkte Deliveroo alleen nog maar met bezorgers die zzp’er zijn. Bezorgers die eerder in dienst waren, werden verplicht om als zelfstandige te gaan werken. Dit heeft tot veel stakingen geleid.

Schijnzelfstandigheid
Bezorger Sytze Ferwerda daagde als eerste de Nederlandse Deliveroo voor de rechter. De omschrijving van Ferwerda services was: ‘bezorgt eten voor Deliveroo’. Deliveroo is zijn enige opdrachtgever. Zijn zzp-schap noemt hij schijnzelfstandigheid. Dit houdt in dat iemand geacht wordt als zelfstandige te werken, maar eigenlijk onder het gezag van een werkgever werkt. Gunstig voor Deliveroo, want voor zpp’ers het bedrijf geen sociale bijdragen te betalen. Door schijnzelfstandigheid ontstaat een verkapte arbeidsovereenkomst, waarbij werknemersbescherming wordt omzeild.

Oordeel rechter
Volgens de rechter bestaat er geen gezagsverhouding tussen opdrachtgever Deliveroo en de opdrachtnemer (bezorger). De bezorger mag namelijk zelf beslissen of hij zich aanmeldt voor werk en hij kan bestellingen weigeren. Verder mag hij zijn eigen kleren dragen onder werktijd en mag hij werken voor concurrerende maaltijdbezorgers. Daarnaast is van belang dat uit de overeenkomst van opdracht blijkt dat het de bedoeling is dat de bezorger als zzp’er zou werken. Ferwerda heeft dat in een e-mail bevestigd en zich als eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel ingeschreven.

Al met al oordeelde de rechter dat de arbeidsconstructie die Deliveroo heeft ingevoerd niet tegen de wet is. De rechter erkent wel dat het huidige arbeidsrecht niet voorziet in de arbeidsverhoudingen die voortkomen uit de platformeconomie. Het is aan de politiek om de wet te veranderen.