Geen recht op vergoeding voor advocaat bij aanvechten coronaboete

Heb je een coronaboete gehad en vecht je deze aan? Dan sta je er bij de rechter in principe alleen voor. De overheid geeft geen tegemoetkoming voor een advocaat bij zogeheten ‘coronarechtszaken’. Verschillende advocaten zijn het hier niet mee eens en stellen dat een financiële tegemoetkoming van de overheid ook in deze zaken terecht zou zijn. 

Door Kirsten Rolloos

Tot begin juli hebben agenten en buitengewoon opsporingsambtenaren in totaal 15.530 coronaboetes uitgedeeld. Tegen 3.014 van de 15.530 boetes is inmiddels verzet aangetekend. Wanneer iemand verzet aantekent zal het OM de beschikking opnieuw beoordelen. Als het OM de coronaboete niet intrekt, dan wordt de zaak aan de kantonrechter voorgelegd. In principe hebben mensen bij de kantonrechter echter geen recht op een tegemoetkoming van de overheid voor een advocaat. Een slechte zaak, zo vinden advocaten Frank Janzing en Jan Visscher. De discussie rondom de coronaboetes is zo groot dat zij een zeer principiële discussie bij de rechter verwachten. Een financiële tegemoetkoming van de overheid zou in deze zaken dan ook terecht zijn, zo betogen zij.

Advocaat Frank Janzing staat een negentienjarige bij die op 5 oktober voor de rechter moet verschijnen vanwege de coronaboete die hij in april kreeg. Aangezien zijn cliënt niet op een tegemoetkoming van de overheid kan rekenen, staat Janzing hem gratis bij. Volgens Janzing is de zaak juridisch ingewikkeld en principieel. De advocaat is van plan om onder andere een punt te maken van de heersende willekeur rond de boetes. Bovendien is zijn cliënt niet eerst aangesproken en gewaarschuwd voor hij de boete kreeg, terwijl dat volgens minister Grapperhaus wel zou moeten. Jan Visscher staat zo’n dertig tot veertig mensen bij die hun coronaboete aanvechten. Visscher verwacht ‘juridisch vuurwerk’ bij de rechter. Hij vraagt zich af wat het voorstel van de Tweede Kamer om het bedrag van de boete naar 99 euro te verlagen betekent voor mensen die wel de oorspronkelijke boete van 390 euro (hebben) moeten betalen.

Mochten mensen toch een advocaat mee willen nemen naar de kantonrechter en kunnen zij dat zelf niet betalen, dan kan de Raad voor Rechtsbijstand worden gevraagd om een uitzondering te maken op de regel. In sommige gevallen kan een uitzondering worden gemaakt als het bijvoorbeeld gaat om een bijzondere feitelijke of juridisch ingewikkelde zaak.