Geen ‘ninja-catsuit’ voor Serena

De organisatie van het Franse tennistoernooi Roland Garros heeft onlangs besloten dat het gekozen pakje van Serena Williams niet langer is toegestaan. De zwarte ‘catsuit’ met rood-roze band past niet op het Grand Slam-toernooi in Parijs.

Door Jolein Rijkers

De Amerikaanse Serena Williams had veel bekijks door in de afgelopen editie van Roland Garros in een ‘catsuit’ op de tennisbaan te verschijnen. Williams gaf als officiële reden voor het pak, gebaseerd op een personage uit de Black Panther-film, dat het haar bloedcirculatie bevordert, ter voorkoming van het ontstaan van bloedproppen. Dit komt vaak voor bij vrouwen die net zijn bevallen. Serena is sinds één jaar moeder van een dochtertje.

Bernard Giudicelli, voorzitter van de Franse tennisbond, stelt nu dat op Roland Garros een strenger kledingadvies gaat gelden. Volgens hem is het pakje van Williams een stap te ver gegaan. “Zoiets kunnen we in de toekomst niet meer toestaan. Je moet het spel en de locatie respecteren.”

Overigens is het kledingvoorschrift (of verbod) van Roland Garros niet geheel onbekend in de tenniswereld. Zo verplicht Wimbledon haar spelers geheel in het wit gekleed te spelen, dit tot ondergoed aan toe. Het wil hiermee uitdragen dat het om ‘excellente prestaties’ gaat, iedereen gelijk is en er geen onderscheid wordt gemaakt.

Voor Serena zelf lijkt dit alles geen probleem, onlangs verscheen zij op een ander Grand Slam-toernooi, de U.S.-Open, in een tutu, inclusief vissengraatpanty.