Gedupeerden toeslagenaffaire verzoeken wijziging van burgerservicenummer

Gedupeerden in de toeslagenaffaire willen een nieuw burgerservicenummer, zodat zij daadwerkelijk met een schone lei kunnen beginnen. Hiervoor zal advocaat Khadija Bozia namens de gedupeerden een verzoekschrift indienen bij de rechtbank.

Door Özge Tatar

Gedupeerden zijn in grote problemen terecht gekomen, omdat zij onterecht als fraudeur zijn aangemerkt. Met hun bsn-nummers staan zij nog geregistreerd als fraudeur in alle overheidssystemen. De bsn-nummers zijn bekend bij overheidsinstanties zoals de Belastingdienst, DUO, gemeenten en schuldhulpsaneringstrajecten. Met een nieuw bsn-nummer willen de gedupeerden ervoor zorgen dat zij niet meer als fraudeur worden geregistreerd en met deze gevolgen worden geconfronteerd. Ook willen zij niet dat het verleden zich steeds zal blijven herhalen.

Schone lei met nieuw bsn-nummer

Advocaat Bozia zal daarom een verzoek bij de rechtbank indienen tot wijziging van het bsn-nummer. Op dit moment hebben al zes gedupeerden laten weten hun bsn-nummer te willen laten wijzigen. Volgens advocaat Bozia kunnen de gedupeerden pas met een schone lei beginnen, zodra zij niet meer worden gekoppeld aan hun huidige bsn-nummers. Niet elke gedupeerde kan een beroep doen op wijziging van het bsn-nummer. Het moet gaan om gedupeerden die echt ernstig zijn beschadigd, stelt Bozia.

Het is de vraag of het echt mogelijk is om het bsn-nummer te wijzigen. Volgens hoogleraar belastingrecht Redmar Wolf is het wijzigen van het bsn-nummer moeilijk. De advocaat van de gedupeerden verwacht dat de rechtszaak binnenkort zal plaatsvinden.

Lees ook: Belastingdienst niet strafrechtelijk vervolgd voor toeslagenaffaire