Gedetineerden doen aangifte tegen gevangenis vanwege verbod op dragen mondkapjes

Een groep gedetineerden heeft aangifte gedaan tegen de gevangenis in Heerhugowaard, omdat ze geen mondkapjes mogen dragen. Volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zijn mondkapjes voor gedetineerden om veiligheidsredenen verboden.

Ook stelt DJI dat gevangenen in principe coronavrij zijn, omdat ze na binnenkomst in de gevangenis altijd eerst in quarantaine moeten.

Ondertussen groeit de onrust onder gevangenen. Ook advocaten maken zich zorgen. ‘Gedetineerden zien dat er onvoldoende wordt gedaan om hen te beschermen en daar krijgen ze stress van,’ zegt Jeroen Soeteman, strafrechtadvocaat en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). Gevangenen moeten bijvoorbeeld tijdens werkuren soms urenlang binnen anderhalve meter van elkaar zitten. Hoewel bewaarders volgens DJI handschoenen en mondkapjes dragen wanneer ze in nauw contact komen met gedetineerden, ziet Soeteman graag dat gevangenispersoneel verplicht continue een mondkapje draagt.

Coronabeleid gevangenissen

Gedetineerden mogen vanwege corona al maanden niet meer op verlof. Verder zijn activiteiten zoals scholing afgelast en is summier tot geen bezoek mogelijk. Overplaatsingen liggen al sinds maart 2020 stil.

Nederland kent zo’n negenduizend gedetineerden, waarvan bij 25 personen een coronabesmetting is vastgesteld. Dit heeft als gevolg dat momenteel bijna 250 gevangenen in quarantaine zitten. Zij zijn uit voorzorg geïsoleerd, omdat ze contact hebben gehad met een besmet persoon.

De coronamaatregelen leidden soms tot “onrust, ongenoegen en gevoelens van onveiligheid”, concludeerde de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in oktober in een rapport. De RSJ benadrukte daarbij dat bij een tweede golf alle inspanningen erop moeten zijn gericht om resocialisatie door te laten gaan.