Gedeeltelijke immuniteit voor Donald Trump

Op 1 juli 2024 heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof geoordeeld dat Donald Trump gedeeltelijk presidentiële immuniteit geniet voor zijn tijd als oud-president. Het oordeel onderscheidt verschillende categorieën van presidentieel optreden. Voor officiële handelingen als president genieten oud-presidenten volledige presidentiële immuniteit. Voor onofficiële handelingen geldt echter geen immuniteit.

Dit oordeel betekent dat de strafzaak wegens verkiezingsinmenging tegen Donald Trump door kan gaan. De feiten die Trump ten laste worden gelegd, waaronder samenzwering en zijn rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, zijn niet beoordeeld door het Hooggerechtshof in het oordeel van 1 juli. De strafrechter zal hierover uitspraak doen. Deze feiten hebben al tot veel hoorzittingen en getuigenissen geleid. Het is een belangrijk onderdeel van de juridische en politieke discussie over de verantwoordelijkheid van leiders voor hun acties.

In de geschiedenis van de Verenigde Staten zijn er zelden gevallen geweest waarin oud-presidenten strafrechtelijk werden vervolgd. Daarom is de huidige zaak tegen Trump bijzonder en historisch significant.

De uitspraak van de strafrechter kan nog weken of maanden op zich laten wachten. De timing van deze uitspraak zal veel consequenties hebben. De presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten zijn namelijk op 5 november 2024. Als Trump deze verkiezingen wint, verwerft hij de macht om zijn vervolging alsnog te staken. De timing van deze rechtszaak is daarom cruciaal. Trump lijkt dit te weten, want deze juridische procedures nemen veel tijd in beslag, waardoor we steeds dichter bij 5 november komen. De strafzaak loopt namelijk al vier maanden.

Deze juridische en politieke strijd kan de dynamiek van de toekomstige verkiezingen aanzienlijk beïnvloeden. De uitkomst van de zaak zal de toekomst van zowel Donald Trump als de Amerikaanse politiek bepalen.