Geconcentreerde behandeling scheepszaken in Rotterdam

Rechtbank Rotterdam is vanaf 1 januari jl. exclusief bevoegd om civiele scheepszaken te behandelen. In juni vorig jaar heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel aangenomen om de behandeling van scheepszaken in Rotterdam te concentreren. 

Door Liza Ovsyanko

De maritieme, ook bekend als ‘natte’ kamer van de rechtbank Rotterdam, is gespecialiseerd in het civiele maritieme recht. Nu heeft de rechtbank de exclusieve bevoegdheid om te oordelen over rechtszaken met betrekking tot het vervoer van goederen over water, de exploitatie van schepen, ladingschade en aanvaringen.

De rechtbank verwacht meer internationale rechtszaken te krijgen. Vorig jaar werd daarom ook al geprocedeerd in het Engels. Het economische aspect blijkt ook van belang te zijn. Volgens de president van de rechtbank Rotterdam, Robine de Lange-Tegelaar, zijn internationale rechtszaken goed voor Nederland.

In Londen worden veel maritieme geschillen behandeld, maar rechtbank Rotterdam vreest niet voor concurrentie. Het Nederlandse systeem is efficiënter omdat de procedures meer schriftelijk worden gevoerd. Tevens heb je in Nederland, in tegenstelling tot in Engeland, geen twee advocaten nodig. Daarbij zijn de griffiekosten in Nederland nooit hoger dan €3900. [1]

Rechtbank Rotterdam hoopt zich door de concentratie van scheepvaartzaken nog meer te kunnen specialiseren.

[1] https://www.rechtspraak.nl/Hoe-werkt-het-recht/Kosten-rechtszaak/Griffierecht/Paginas/Griffierecht-civiel.aspx