Fraude met biologisch eten

Op basis van meldingen van Skal Biocontrole en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn er vermoedens van fraude en misleiding gebleken. Bedrijven verkopen eten als biologisch terwijl zij niet voldoen aan de strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Echte bio-boeren en voedselautoriteiten zijn van mening dat deze vorm van fraude niet voldoende wordt aangepakt.

Door Bibi Santpoort

RTL Nieuws deed onderzoek naar fraude met biologisch eten na meldingen van toezichthouders Skal Biocontrole en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de periode 2015 tot 2018. Hieruit bleek dat er bij 58 bedrijven het vermoeden van misleiding en bij tien bedrijven het vermoeden van fraude aan het licht kwam.

Misleiding & fraude

Bedrijven verkopen eten als ‘biologisch’ terwijl zij niet voldoen aan de strenge eisen. Het gaat om eten als vlees, graan, chocola, kaas en brood. Hier kan veel geld mee worden verdiend, aangezien biologisch eten vaak voor meer geld wordt verkocht. Mensen die biologisch voedsel kopen voor een hogere prijs omdat zij graag dier- en milieuvriendelijk eten, worden dus misleid.

Hardere aanpak

Fraude is een overtreding en strafbaar onder het Wetboek van Strafrecht. Echter, slechts een op de tien zaken komt terecht bij het Openbaar Ministerie. Soms worden boetes opgelegd, maar deze zijn laag in verhouding tot wat er kan worden verdiend met fraude. Ondanks de woede van de bio-boeren, die veel geld investeren in het verkrijgen van een biologisch keurmerk, is de vraag of de aanpak wel sneller wordt. Volgens de NVWA is er te weinig capaciteit om deze vorm van fraude aan te pakken.