Frankrijk voert wet in tegen gebruik van dieren in circussen

Vorige maand heeft Frankrijk een wet aangenomen die regelt dat wilde dieren niet meer mogen worden gebruikt voor acts in circussen. Ook mogen wilde dieren niet meer worden gebruikt in televisieshows, nachtclubs en bij privéfeestjes.

Door Noortje Figee

Het verbod om dieren voor acts in te zetten, gaat over twee jaar in. Over zeven jaar is het houden van wilde dieren ook verboden. De wet maakt een eind aan optredens met beren, tijgers en leeuwen, maar ook dolfijnenshows en nertsenfokkerij mogen binnenkort niet meer.

De nieuwe wet verhoogt de maximale straf op het mishandelen van dieren naar een gevangenisstraf van vijf jaar. Ook wordt de boete verhoogd naar € 75.000. Verder wordt aan het aankopen van huisdieren enige restricties opgelegd.

Stap in de goede richting

Volgens Macron’s partij LREM is de nieuwe wet een stap in de goede richting van het beschermen van dierenrechten. De wet stuit wel op de tegenstand van circuseigenaars, en sommige dierenrechtenactivisten geven aan dat de wet nog niet genoeg is. Volgens circuseigenaars is de wet onnodig, omdat er geen sprake is van dierenmishandeling in een circus.

Mogelijk wordt het stierenvechten en het maken van foie gras ook aan banden gelegd. Dit ligt wel gevoelig, omdat dit tradities zijn die diep zijn geworteld in de Franse en mediterraanse cultuur.

Hoe is dit geregeld in andere landen?

De wet brengt Frankrijk verder in overeenstemming met meer dan twintig andere Europese landen die het gebruik van dieren voor amusement hebben verboden.

In Nederland is het gebruik van wilde zoogdieren in circussen verboden sinds 2015. Circussen mogen ze niet meer gebruiken voor voorstellingen en ook niet vervoeren voor dit doel. Sommige dieren, zoals vogels of reptielen, mogen wel optreden in een circus. In dierentuinen worden dieren minimaal zeven dagen per jaar tentoongesteld aan het publiek. Wilde zoogdieren mogen nog wel optreden in dolfinaria. Overigens geldt er in Nederland wel één ontheffing: Circus Freiwald heeft een olifant en een zebra, en mag deze houden en vervoeren. De olifant en zebra mogen niet optreden.

Duitsland heeft nog geen verbod op het houden van circusdieren. Mogelijk is dat omdat de betrokken fractievoorzitter Kauder een groot circusliefhebber is, volgens dierenrechtenorganisatie PETA. In België is het houden van wilde circusdieren al wel verboden sinds 2014. In Spanje is het houden van wilde circusdieren niet verboden, maar kunnen circuseigenaars geen aanspraak meer maken op verschillende overheidssubsidies.