Frankrijk ‘steelt’ domein france.com van Amerikaan

In 2017 heeft de Franse rechter bepaald dat het domein France.com toebehoort aan de Franse staat. Hiervoor had een Amerikaanse eigenaar sinds 1994 het domein in zijn bezit. In april 2018 heeft de Amerikaan een zaak aanhangig gemaakt bij een Amerikaanse rechtbank. De Franse staat heeft geen poging gedaan om te onderhandelen.

Door Tim van den Belt

De Amerikaan deed zijn verhaal op de website Ars-Technica. De Amerikaan heeft in 2004 het domein gekocht van Web.com. Sindsdien onderhoudt hij de website om Engelstalige toeristen van informatie te voorzien.

De uitspraak van de Franse rechter is mogelijk enigzins opmerkelijk. Deze gaf aan dat Frankrijk recht heeft op het woordmerk ‘France’. Daarbij gaat het om een internationale domein-extensie en is Web.com een Amerikaans bedrijf en was France.com eigendom van een Amerikaans bedrijf.

In Nederland geldt in ieder geval dat een domeinextensie niet direct gelieerd is aan het intellectueel eigendomsrecht, al valt deze onder omstandigheden wel onder het merkenrecht.

In het pleidooi van de Amerikaan is ook te lezen dat Frankrijk wist, of behoorde te weten, dat ze geen merkenrecht hebben op het domein omdat ze in een Amerikaanse zaak in 2009 expliciet hebben aangegeven dit niet te hebben:

Defendants knew that they did not, and do not, have a right to the word “France,” as evidenced by Defendant Atout France’s US Trademark Registration No. 4027580, filed in 2009, in which Defendant expressly disclaimed the exclusive right to the word “France.”

Daarnaast voert de Amerikaan nog enkele andere gronden aan, zoals dat de .com-extensie expliciet gereserveerd is voor private entiteiten.

Voor domeinnaameigenaren, websitehouders en intellectueel eigendom fanatici is het een interessante zaak om bij te houden. Kan een staat zomaar een (domein)naam opeisen voor zichzelf?

Eerder heeft de Nederlandse Staat een vergelijkbare handeling verricht. Toen had de staat het domein 112.nl verkregen wegens een gering belang van de eigenaar ten opzichte van een zwaarwegend belang van de staat. De uitspraak lees je hier.