Fortnite vs. Apple: rechtszaak over misbruik van macht

Op 3 mei 2021 is de rechtszaak tussen de maker van het spel Fortnite, Epic Games, en Apple van start gegaan in de Verenigde Staten. Epic Games klaagt Apple aan, omdat Fortnite uit de App Store is gehaald vanwege een ruzie over het verdienmodel van Apple. Volgens Epic Games is er sprake van machtsmisbruik.

Door Noortje Figee

Ontwikkelaars die apps aanbieden in de App Store moeten per verkoop dertig procent commissie betalen aan Apple. Epic Games vond dit percentage te hoog en besloot daarom zijn eigen betaalsysteem in Fortnite te introduceren. Omdat dit tegen de regels van Apple is, werd Fortnite verwijderd uit de App Store. Epic Games klaagde Apple vervolgens aan. De commissie van dertig procent is volgens de gameontwikkelaar te hoog, maar ontwikkelaars kunnen er niet omheen omdat de App Store de enige mogelijkheid is om apps aan te bieden aan iPhone- en iPad-bezitters. Volgens Epic Games is er hierdoor sprake van machtsmisbruik.

Rechtszaak

De verwachting is dat de rechtszaak zo’n drie weken zal duren. Het is een belangrijke zaak in de techindustrie, waar niet alleen Epic Games en Apple bij gemoeid zijn. Epic Games wil met deze rechtszaak bereiken dat het mogelijk wordt een eigen betaalsysteem te hanteren én dat andere downloadwinkels toegelaten worden op iOS-apparaten.

Mogelijk wordt de App Store aangemerkt als een monopolie. Dat kan tot gevolg hebben dat Apple ontwikkelaars de mogelijkheid moet bieden om de commissie van dertig procent te omzeilen, of dat Apple mogelijk moet maken dat zijn gebruikers ook op een andere wijze apps moeten kunnen downloaden. 

De houding van Apple

Omdat de gevolgen voor Apple groot zijn als het bedrijf als monopolie wordt aangemerkt, is de verwachting dat Apple de App Store stevig zal verdedigen. Volgens het bedrijf is de App Store een belangrijk, noodzakelijk en onlosmakelijk onderdeel van het iOS-besturingssysteem. Bovendien zou de veiligheid van gebruikers minder beschermd worden als niet langer alle apps gecontroleerd kunnen worden. 

Klacht Europese Commissie

Naast de rechtszaak in de Verenigde Staten heeft Epic Games ook een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Dit is niet zonder reden. Brussel aarzelt niet om miljardenboetes op te leggen aan techbedrijven. Bovendien loopt er al een onderzoek van de Europese Commissie naar Apples machtsmisbruik na klachten van Spotify. Er bestaat zelfs een groep die heeft gezegd de strijd aan te gaan met Apple: de Coalition for App Fairness. Van deze groep is onder andere de European Publishers Council lid. Dit is de uitgever die DPG Media en het Mediahuis vertegenwoordigt, die bijna alle Nederlandse kranten uitgeven. 

Apple heeft overigens al gereageerd op de klacht: Epic Games heeft ervoor gekozen om een eigen betalingssysteem te hanteren met het “uitdrukkelijke doel” de regels van de App Store te schenden. Apple spreekt van “roekeloos gedrag”. De klacht is inmiddels in behandeling genomen.