Five Guys niet in hartje Amsterdam: ‘Hamburger blijft hamburger’

De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat het Amerikaanse restaurant Five Guys geen vestiging mag openen in het centrum (de Reguliersbreestraat) van Amsterdam.

Door Rose-Marie Mühren

Five Guys heeft negen vestigingen door heel Nederland. Vorig jaar heeft de gemeente al te kennen gegeven het restaurant niet in Amsterdam te willen. Een vergunning werd destijds dan ook niet verleend. Five Guys heeft bezwaar aangetekend tegen de beslissing van de gemeente, waarop de voorzieningenrechter nu dus heeft besloten.

Volgens de rechtbank is restaurant Five Guys door de gemeente terecht aangemerkt als fastfoodrestaurant. Gevolg is dat de gemeente het restaurant geen vergunning hoeft te verlenen voor een plek in de Reguliersbreestraat. Daar zijn volgens het bestemmingsplan namelijk geen fastfoodrestaurants toegestaan.

De gemeente Amsterdam ziet Five Guys als ‘een schoolvoorbeeld’ van een fastfoodrestaurant. Het menu bestaat voornamelijk uit hotdogs, hamburgers, friet en frisdrank, terwijl de gemeente dit nou juist terug wil dringen in de stad.

Five Guys was bereid tegemoet te komen aan de wensen van de gemeente. Het restaurant was voornemens het traditionele concept aan te passen door bestellingen uit te serveren aan tafel en duurzaam servies te gebruiken. Ook was het bereid de sluitingstijden de verkorten. De voorzieningenrechter ging hier niet in mee. ‘De bereiding in de open keuken achter de bestelbalie, met een bakplaat, frituur en milkshakeapparaat in het zicht, maakt de uitstraling typisch fastfood.’

Verder wijst de voorzieningenrechter erop dat alles is gericht op een snelle doorloop van gasten. Dat de klant zelf de toppings van de hamburger kan kiezen en er dus een uitgebreid aanbod is, is volgens de rechter geen argument. ‘Een hamburger blijft een hamburger, ook wanneer er gevarieerd wordt met de toppings.’