Films en series streamen via een mediaspeler illegaal?

Stichting BREIN strijdt tegen inbreuken op intellectueel eigendomsrecht. Zo spande de stichting in 2014 een zaak aan tegen ondernemer Jack W., verkoper van de zogenaamde Filmspeler. Rechtbank Midden-Nederland stelde prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie. De advocaat-generaal heeft zijn conclusie afgelopen week gegeven. 

Door Liza Ovsyanko

Het gaat in de zaak tegen Filmspeler, een mediaspeler die door zogenaamde ‘add-ons’ auteursrechtelijk beschermd materiaal streamt. Door middel van bepaalde software kunnen websites worden bezocht die illegale content streamen.

De verkoper van de Filmspeler (meer over dat kastje lees je hier) stelt dat de mediaspeler kan worden vergeleken met een computer waar ook websites op kunnen worden geopend. Stichting BREIN stelt dat het via deze wijze streamen van illegaal aanbod een inbreuk op auteursrecht oplevert.

Aan het EU-Hof is de vraag gesteld of het streamen uit illegaal bron onrechtmatig is. De AG stelt dat moet worden gekeken naar hoe de mediaspeler gebruikt wordt. Wie zo’n kastje heeft gebruikt dit, anders dan een computer, slechts voor het (illegaal) streamen van films en series.

De AG stelt ook dat de verkoper bij het instellen van de add-ons bewust had moeten zijn dat er een schending van auteursrecht optrad.

Het uiteindelijke arrest volgt ongeveer drie maanden later. Meer over het standpunt van BREIN is hier te vinden. Het eerdere tussenvonnis in deze zaak is hier terug te lezen.