Film over Deventer Moordzaak in de maak

In 2021 kunnen we rekenen op de film over een van Nederlands grootste rechterlijke dwalingen ooit. Op donderdag 14 januari verschijnt De Veroordeling in de bioscoop, gebaseerd op het boek De Deventer moordzaak: het complot ontrafeld van onderzoeksjournalist Bas Haan.

In de film wordt Haan (gespeeld door Fedja van Huêt) in zijn onderzoek naar de Deventer moordzaak steeds meer in het kamp gezogen van degenen die Michaël de Jong, de klusjesman van de weduwe, van moord beschuldigen. Een mediahetze is het gevolg, waardoor het leven van ‘de klusjesman’ en zijn partner verandert in een nachtmerrie.

Of de film na de release is de bioscopen ook op streamingdiensten zal verschijnen, is nog onbekend.

Deventer Moordzaak

De Deventer Moordzaak uit 1999 draait om de moord op de zestigjarige weduwe Jacqueline Wittenberg. Als verdachte komt al snel belastingadviseur Ernest Louwes in beeld; de weduwe is een cliënt van hem. De rechtbank in Zwolle spreekt Louwes vrij, maar in hoger beroep een gevangenisstraf van twaalf jaar. Daarvan zit Louwes er zes uit.

De zaak is een van de langstlopende strafprocessen uit de Nederlandse geschiedenis. Verkeerde interpretaties, de exacte datum van de moord, twijfels over het moordwapen, vervalst bewijs en de betekenis van aangetroffen dna: experts spraken elkaar vaak tegen. Daarnaast oordeelde een rechter al eerder dat rechercheurs een ‘vals’ proces-verbaal hadden geschreven en werden hondengeleiders van de politie veroordeeld wegens vervalsing van de honden-geurproef.

In maart 2019 dook er nog een cd-rom met ruim 150 foto’s en verslagen van het rechercheonderzoek op die nieuwe feiten over de Deventer Moordzaak blootlegde. Daaruit zou opnieuw blijken dat de Technische Recherche knoeide met bewijs.