Facebook sluit compromis over Australische mediawet

In Australië is een nieuwe mediawet aangenomen die techreuzen, zoals Instagram en Facebook, ertoe dwingt te betalen voor nieuws dat zij op hun platforms verspreiden. Facebook blokkeerde in reactie daarop nieuws en overheidsinformatie in dat land. Nu Facebook en Australië tot een overeenkomst zijn gekomen, blokkeert Facebook het nieuws niet langer.

Door Noortje Figee

De Australische mediawet verplicht techreuzen te betalen voor het uitgeven van nieuws waarnaar zij verwijzen en die zij delen. Omdat Facebook het niet eens was met de wet, blokkeerde het bedrijf een aantal dagen het nieuws, maar daardoor werden ook overheidspagina’s van bijvoorbeeld volksgezondheidsdiensten afgesloten van toegang.

Facebook heeft de blokkade opgeheven nadat het bedrijf een overeenkomst heeft gesloten met de Australische minister van Financiën, Josh Frydenberg. De Australische regering heeft bekendgemaakt enkele aanpassingen te maken in de nieuwe mediawet om Facebook tegemoet te komen. Volgens Facebook kan het daardoor zelf kiezen welke uitgevers het gaat betalen.

Ook andere bedrijven waren het niet eens met het wetsvoorstel. Zo dreigde Google zijn zoekmachine terug te trekken uit Australië. Toch zag Google daarvan af en sloot het bedrijf een deal met een Australisch medium, News Corp.

Arbitragesysteem

In de mediawet is vastgesteld dat er een arbitragemechanisme komt tussen techgiganten en nieuwsuitgevers wanneer zij het niet eens kunnen worden over de prijs van nieuws.  Facebook en een mediabedrijf moeten twee maanden bemiddelen en als ze dan nog geen deal hebben gesloten, hakt een arbitragecommissie de knoop door. Deze arbitrage is bindend. Hier zijn techreuzen niet blij mee, want dit perkt de onderhandelingsvrijheid in.

Europese richtlijn

Ook in Europa willen nieuwsuitgevers graag dat techgiganten betalen voor het gebruiken en delen van nieuws. In juni zal daarom in Europa eenzelfde soort richtlijn in werking treden.

Europese uitgeversorganisaties en Microsoft hebben samen een lobby opgezet, want delen van de Australische wetgeving lijken ook hier aan te spreken. Daarbij moet vooral gedacht worden aan het idee van arbitrage.