FaceApp gaat aan de haal met je persoonsgegevens

Toegegeven, het is leuk om te zien hoe je er over dertig jaar uitziet, maar goed voor je privacy is het niet: ‘FaceApp’, momenteel een ware hype, verwerkt bergen persoonsgegevens.

De app met gezichtsherkenning is ontwikkeld door het Russische bedrijf Wireless Lab. Met de app kun je een filter over selfies plaatsen, waardoor je kunt zien hoe je er als oudere man of vrouw uitziet. Probleem: hoewel in de privacyovereenkomst van de app staat dat je gegevens niet met derden worden gedeeld, kan dat op diverse manieren worden omzeild.

Onder meer privacywaakhond Bits of Freedom raadt af om de app te gebruiken. ‘Je geeft in feite je gezicht weg,’ zegt medewerker Evelyn Austin tegen NOS. Heb je de app al gebruikt, dan is dat niet meer ongedaan te maken, maar is het wel raadzaam om de app te verwijderen.

Volgens Austin slaat de app je gezicht op in een grote database. Wat er daarna met je gezicht gebeurt, is niet te achterhalen. Je wordt dan ‘verkocht’ aan bedrijven, net als je e-mailadres, locatie of cookies. Overigens is dit niet nieuw: uit onderzoek blijkt dat Google en Facebook waarschijnlijk de grootste verzameling gezichten hebben. Hoeveel van deze databases er eigenlijk zijn, is niet bekend.

Lees ook: Wat kunnen bedrijven en criminelen met je data uit FaceApp?