Fabrikant onkruidbestrijdingsmiddel moet ruim 250 miljoen betalen aan kankerpatiënt

Het chemiebedrijf Monsanto moet meer dan 250 miljoen dollar betalen aan de terminaal zieke conciërge Dewayne Johnson. Johnson stelt dat hij kanker heeft gekregen van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Een jury in Californië stelde Johnson in het gelijk en hij kreeg een schadevergoeding van 39,2 miljoen dollar toegewezen. Tevens dient Monsanto een boete van 250 miljoen dollar te betalen aan Johnson.

Door Deborah van Spelde

Johnson gebruikte volgens zijn advocaat zo’n dertig keer per jaar het middel Roundup bij de school waar hij werkte. Het middel zou meerdere keren in zijn gezicht terecht zijn gekomen bij harde windvlagen. Roundup bevat, zoals veel andere onkruidverdelgers, de stof glyfosaat. Deze stof zou kankerverwekkend zijn.

Niet de enige
Niet alleen Johnson heeft een aanklacht ingediend tegen Monsanto. Naast hem zijn er nog honderden andere mensen die een aanklacht hebben ingediend en beweren dat zij lymfeklierkanker hebben gekregen van het middel. Monsanto ontkent echter dat het onkruidbestrijdingsmiddel kanker veroorzaakt.

Onenigheid
Er is veel onenigheid over het risico van glyfosaat. Zo gaf de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) in 2015 aan dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. Echter, in de VS houden de autoriteiten vol dat glyfosaat relatief ongevaarlijk is bij correct gebruik. In Europa ligt de stof wel onder vuur. Desondanks geeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA aan dat de stof niet kankerverwekkend lijkt te zijn. De Franse president is het daarmee oneens en wil binnen drie jaar een verbod op de stof.

Monsanto blijft erbij dat glyfosaat niet kankerverwekkend is en gaat in beroep tegen de zaak van Johnson.