Extra geld naar begeleiding voor slachtoffers van impactvolle misdaden

Minister Dekker voor Rechtsbescherming maakt extra geld vrij voor de begeleiding van slachtoffers van impactvolle misdaden. Momenteel zijn er al veertig slachtoffercoördinatoren bij het Openbaar Ministerie (OM) die slachtoffers en nabestaanden van ernstige zaken als zedenmisdrijven en moord bijstaan. Vanaf volgend jaar kunnen ook slachtoffers van misdrijven als inbraak en mishandeling extra ondersteuning van het OM krijgen.

Door Kirsten Rolloos

Volgens Dekker is een gezamenlijke proef van het OM en Slachtofferhulp Nederland met meer persoonlijk contact met slachtoffers van impactvolle misdrijven positief uitgevallen. Daarom krijgt het OM vanaf volgend jaar financiering voor een verdubbeling van het aantal slachtoffercoördinatoren. Slachtoffercoördinatoren zijn de schakel tussen de officier van justitie en de slachtoffers/nabestaanden. Zij informeren slachtoffers en nabestaanden persoonlijk over hun rechten en de rechtszaak en begeleiden hen bij het kenbaar maken van hun wensen tijdens het strafproces. Daarnaast zorgt een slachtoffercoördinator ervoor dat slachtoffers en nabestaanden tijdig hun slachtofferverklaring kunnen laten opstellen.

Tot nu toe werden slachtoffercoördinatoren alleen ingezet voor de begeleiding van slachtoffers en nabestaanden van ernstige misdrijven. Daar waren zo’n veertig coördinatoren voor beschikbaar. Om de ondersteuning te verbeteren voor slachtoffers van impactvolle misdaden als inbraak of mishandelingen, komen daar volgend jaar nog eens veertig slachtoffercoördinatoren bij. Voor verdere juridische of emotionele begeleiding kunnen de coördinatoren doorverwijzen naar Slachtofferhulp Nederland.