Ex-topman Stichting ALS ging ijskoud zijn gang

Zo’n twee jaar geleden circuleerde de zogenaamde Ice Bucket Challenge rond op het internet. Om even het geheugen op te frissen: degenen die de uitdaging aan gingen moesten óf een emmer ijswater over zichzelf gooien óf een bedrag doneren aan Stichting ALS. Deze actie leverde Stichting ALS Nederland ruim één miljoen euro op. Een mooi geldbedrag, aangezien het jaar ervoor ‘zomaar’ 170.000 euro van de ALS rekening was verdwenen.

Door Liza Ovsyanko

Ex-topman Eric N. sluisde dit bedrag in de periode van maart 2013 tot januari 2014 namelijk naar een privérekening om zijn eigen geldproblemen op te lossen. Verder heeft N. als penningmeester nog een extra 143.000 euro verduisterd bij stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek. Dit om het financiële gat bij Stichting ALS deels te vullen. Hij heeft hierdoor een deel van de 170.000 euro “terugbetaald” aan de stichting, zodat het leek of dit weer was aangevuld.

Rechtbank Noord-Holland heeft de ex-topman hiervoor op 13 september 2016 twaalf maanden gevangenisstraf gegeven, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De rechtbank heeft meegewogen dat N. een verantwoordelijke functie had, die veel vertrouwen eiste. Het wegsluizen van het geld heeft zowel imago- als financiële schade teweeggebracht bij Stichting ALS. De rechtbank benadrukte dat 95% van het verduisterde geld wel is terugbetaald en dat er daarom drie maanden gevangenisstraf voorwaardelijk zijn opgelegd.

De volledige uitspraak is hier te vinden.