Europese consumentenorganisaties dienen klacht in tegen TikTok

Achttien Europese consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, hebben een klacht ingediend tegen TikTok. Zij eisen dat Europese toezichthouders een onderzoek starten naar het beleid van het populaire Chinese platform. Volgens de organisaties misleidt TikTok haar gebruikers, hanteert zij onduidelijke en oneerlijke voorwaarden en worden kinderen door het platform onvoldoende beschermd. 

Door Kirsten Rolloos

TikTok is de afgelopen jaren enorm populair geworden. In Nederland gebruiken inmiddels 1,7 miljoen mensen de app waarmee je korte filmpjes kunt maken en delen. Europese consumentenorganisaties zijn echter minder te spreken over het platform. De Nederlandse Consumentenbond en zeventien andere Europese consumentenorganisaties hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie en het Europese netwerk van toezichthouders, CPC.

De organisaties zijn het er onder meer niet mee eens dat TikTok voorwaarden hanteert waarmee zij zichzelf het recht geeft om zonder vergoeding video’s van gebruikers te hergebruiken, te verspreiden en te reproduceren. Ook zijn er privacyzorgen omtrent het platform. TikTok is te vaag over welke gegevens het platform precies verzamelt en op welke manier het deze verwerkt.  Volgens de Europese koepel van consumentenorganisaties, BEUC, is dat mogelijk in strijd met de privacywet. Bovendien beschermt TikTok kinderen en tieners onvoldoende tegen verborgen advertenties en mogelijk schadelijke inhoud van video’s. Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, vindt dat TikTok er veel te weinig rekening mee houdt dat haar doelgroep voornamelijk uit kinderen bestaat.

TikTok heeft aangegeven graag in gesprek te gaan met BEUC om de zorgen aan te horen. Het bedrijf heeft verder alle accounts van jongeren onder de zestien jaar op privé gezet en heeft in de app een samenvatting van het privacybeleid geplaatst die ook voor jongeren begrijpelijk zou moeten zijn. Volgens een woordvoerder van TikTok neemt het bedrijf de veiligheid van jongeren en het naleven van de wetten heel serieus.