Het Europees Parlement heeft eind april ingestemd met de invoering van een bewijs waarmee de houder aantoont dat hij recent negatief is getest op het coronavirus, is ingeënt of is hersteld van het virus. Met het gratis certificaat moet vrij reizen in EU-landen in coronatijd gemakkelijker worden.
Wel plaatst het Europees Parlement een belangrijke kanttekening bij het gegeven akkoord: lidstaten mogen geen coronatest eisen van certificaathouders of hen verplichten om bij aankomst in quarantaine te gaan. De Europese lidstaten moeten zich nog over het akkoord gaan buigen. Naar verwachting duurt dit nog enkele maanden. Wel is het de bedoeling dat vrij en veilig reizen aankomende zomer al mogelijk is.
Hoe kom je aan een certificaat?
Je kunt dus op drie manieren in aanmerking komen voor een ‘coronapaspoort’: je bent ingeënt met een door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA goedgekeurd coronavaccin (Pfizer, Janssen, AstraZeneca of Moderna), je bent in het bezit van een recente PCR-test met een negatieve uitslag of je kunt met een antistoffentest aantonen dat je van Covid-19 bent genezen en voldoende antilichamen hebt opgebouwd.
Hoe je in Nederland een certificaat kunt aanvragen en hoelang de verwerking van een aanvraag duurt, is momenteel nog onduidelijk. Wel is bekend dat het certificaat bestaat uit een pas met een QR-code met je naam, geboortedatum, lidstaat en de datum van uitgifte.
De pas is niet bestemd als reisdocument en mag volgens het Europees Parlement ook geen voorwaarde worden naar het buitenland te kunnen reizen. Daarnaast heeft Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) aangegeven dat de persoonsgegevens op de passen ter waarborging van de privacy niet centraal zullen worden opgeslagen.