Europees Hof: werkgever mag privécommunicatie medewerkers alleen inzien na melding

Het Europees Hof heeft dinsdag bepaald dat werkgevers alleen privécommunicatie van werknemers in de gaten mogen houden als diegenen daar van tevoren een melding over krijgen. Het hof deed de uitspraak in een langdurige ontslagzaak.

De Roemeen Bogdan Mihai Bărbulescu werd in 2007 ontslagen nadat zijn werkgever had opgemerkt dat hij privégesprekken had gevoerd via Yahoo Messenger. Een schending van zijn privacy, aldus de Roemeen. Nadat hij door de nationale rechter in het ongelijk was gesteld, zocht hij het hogerop bij het EHRM.

Ook daar kreeg hij in eerste instantie geen gelijk; artikel 8 EVRM (respect voor privé- en familieleven) zou niet zijn geschonden. In hoger beroep kwam daar verandering in, omdat de werkgever van tevoren geen melding had gemaakt over het volgen van privégesprekken. Een dergelijke notificatie is volgens het hof verplicht.

Tegelijkertijd bepaalt het hof in deze uitspraak dat nationale rechtbanken die toetsen of een privacyschending door werkgever gerechtvaardigd is, moeten onderzoeken of de redenen voor die schending voldoen aan de eisen van proportionaliteit (niet onnodig zwaar?) en subsidiariteit (geen andere – lichtere – middelen beschikbaar?).

Met de uitspraak, waartegen geen beroep meer mogelijk is, moeten alle werkgevers in EU-landen voortaan bij werknemers een melding doen alvorens privégesprekken worden gevolgd.

De hele uitspraak is hier te lezen.