Vakantieparkbedrijf Europarcs is door de rechter op de vingers getikt wegens misleiding. Een vrouw tekende in 2021 een koopovereenkomst met het park voor een recreatiewoning die nog gebouwd moest worden. Ze ging ervan uit dat ze eigenaar zou worden van het huis, maar dit bleek achteraf anders te zijn.
Drie jaar geleden sloot een koper een overeenkomst voor een vakantiehuis op het kantoor van Europarcs in Kaatsheuvel. De vrouw betaalde meer dan 205.000 euro, in de veronderstelling dat zij volledig eigenaar zou worden van het huisje. Toen het huis eenmaal was gebouwd, bleek echter dat het eigendom bij Europarcs bleef, omdat zij eigenaar waren van de grond. De koper had alleen een gebruiksrecht verkregen, iets waarover zij naar eigen zeggen niet was ingelicht.
Wat is gebruiksrecht?
Het gebruiksrecht is een juridisch begrip dat inhoudt dat een persoon, zonder eigenaar te zijn, het recht krijgt om een bepaald (gedeelte van een) onroerend goed te gebruiken. In het geval van deze recreatiewoning gaf het gebruiksrecht de vrouw toegang tot en het recht om de vakantiewoning te gebruiken, zonder dat ze de volledige eigenaar werd van het gebouw of de grond waarop het stond. Het eigendom van het huis en de grond bleef in handen van Europarcs, de grondeigenaar. In juridische termen betekent dit dat de koper slechts een beperkt recht heeft, waarbij het volledige eigendom bij een ander ligt.
In de praktijk betekent gebruiksrecht dat de koper wel kan wonen of verblijven in de woning, maar geen eigendomsaanspraken kan maken of de woning zomaar kan verkopen of aanpassen zonder toestemming van de grondeigenaar. Dit kan leiden tot onverwachte beperkingen voor kopers die denken volledig eigenaar te worden, zoals in dit geval bij de vrouw die niet was geïnformeerd over de beperkte rechten die zij daadwerkelijk had verkregen.
Koopovereenkomst vernietigd
Hoewel Europarcs stelt dat kopers altijd de keuze hebben om de grond mee te kopen, oordeelde de rechter dat de communicatie in deze zaak misleidend was. Het ontbreken van voldoende informatie over de eigendomssituatie werd door de rechtbank bestempeld als een “oneerlijke handelspraktijk”. De rechter vernietigde de koopovereenkomst, wat betekent dat Europarcs de betaalde koopsom van ruim 205.000 euro moet terugbetalen.
Volgens Andries Bruil, bestuurslid van Europarcs, hebben kopers altijd de optie om naast het vakantiehuis ook de grond te kopen. Hij benadrukt dat dit een bewuste keuze van de klant is, waarbij in het geval van alleen gebruiksrecht garanties worden ingebouwd, zoals opstalrechten en koopopties. Europarcs noemt het oordeel van de rechtbank “onbegrijpelijk” en gaat in hoger beroep.