EU wil Chinese bedrijven die handelen met Rusland op zwarte lijst zetten

De Europese Commissie wil Chinese bedrijven die onderdelen aanvoeren aan het Russische leger op een Europese zwarte lijst zetten. Dit zou de handel met Rusland moeilijker maken, aldus persbureau Reuters.

De EU-lidstaten hebben onlangs gesproken over nieuwe sancties tegen Rusland. Deze zullen zich richten op het bestrijden van handel met Rusland via landen als China, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, landen in Centraal-Azië en de Kaukasus.

China

Het zou gaan om zeven Chinese bedrijven die onderdelen leveren aan het Russische leger. Een aantal van deze bedrijven staan al op een Amerikaanse sanctielijst.

Dit zou de eerste keer zijn dat de EU China straft voor het steunen van de Russen tijdens de strijd tegen Oekraïne. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde ervoor dat de EU niet de ‘verkeerde weg’ moet inslaan. ‘China zou zich verzetten tegen acties die samenwerking tussen China en Rusland belemmeren.’

Olietankers

Verder komen er ook bedrijven uit Iran op de sanctielijst omdat ze drones leveren aan het Russische leger.

Ook worden olietankers die om onduidelijke redenen hun transponder tijdelijk uitzetten niet meer toegelaten tot de Europese havens. Dit wordt namelijk soms gedaan door tankers zodat de bronplaats van de olie niet achterhaald kan worden. De EU heeft een invoerverbod op Russische olie ingesteld.

Sanctiepakketten 

De hiervoor besproken zwarte lijst betreft het elfde sanctiepakket. In maart 2014 heeft de EU beperkende maatregelen ingesteld tegen Rusland, vanwege de annexatie van de Krim en het niet uitvoeren van de akkoorden van Minsk. Sinds Rusland op 24 februari 2022 de aanvalsoorlog tegen Oekraïne begon, is een reeks nieuwe sancties opgelegd door de EU. Het betreft individuele sancties, economische sancties en visummaatregelen.

De individuele sancties richten zit tot personen die verantwoordelijk zijn voor het ondersteunen, financieren of uitvoeren van acties die de territoriale integriteit, de soevereiniteit en de onafhankelijkheid van Oekraïne aantasten of die van deze acties profiteren. De sancties tegen entiteiten omvatten de bevriezing van tegoeden. De sancties tegen personen omvatten een reisverbod en de bevriezing van tegoeden. Een reisverbod weerhoudt personen het grondgebied van de EU binnen te komen of erdoor te reizen. Een bevriezing van tegoeden houdt in dat alle rekeningen van een persoon of entiteit bij banken in de EU worden geblokkeerd. Hierdoor kunnen ze hun geld niet gebruiken om het Russische regime te ondersteunen of om een veilige huisvestiging in de EU te vinden.

Daarnaast moeten de economische sancties ervoor zorgen dat de Russische economie zo hard mogelijk wordt geraakt, maar de gevolgen voor Europese bedrijven en burgers moeten beperkt blijven. De sancties omvatten onder andere een aantal beperkingen op de in- en uitvoer van producten naar en uit Rusland. Zo mogen Europese bedrijven bepaalde producten niet uitvoeren naar Rusland (uitvoerbeperkingen) of invoeren uit Rusland (invoerbeperkingen). Producten die hoofdzakelijk bestemd zijn voor consumptie en gezondheids-, farmaceutische en landbouwproducten en levensmiddelen staan niet op de lijst, om zo de Russische bevolking geen schade toe te brengen.