EU: wegwerpplastic vanaf 2021 verboden

Om de plastic soep in de zee te verminderen, gaat Nederland de hoeveelheid wegwerpplastic aanpakken. Per 3 juli 2021 worden verschillende maatregelen van kracht die deel uitmaken van een Europese richtlijn. Voorbeelden van maatregelen zijn het verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten en het recyclen van meer plastic producten.

Door Rose-Marie Mühren

De meest gevonden producten op stranden zijn wattenstaafjes, plastic bestek, flesjes, bekers en chipszakken. De grote hoeveelheid wegwerpplastic in zee neemt nog elk jaar toe en is schadelijk voor het milieu. Zeedieren sterven door het eten van plasticresten en de plasticdeeltjes komen ook terecht in de voedselketen. Met de richtlijn hoopt de EU de grote hoeveelheid plastic in de zee te verminderen.

De maatregelen

De maatregelen komen, samengevat, op het volgende neer. Vanaf 2021 moeten lidstaten zorgen voor minder gebruik van plastic-on-the-go verpakkingen, zoals drinkbekers en voedselcontainers. Ook komt er een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten, zoals plastic bordjes, bestek en rietjes. In 2024 moeten doppen en deksel vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen en in 2025 moeten PET-flessen voor minstens 25% uit gerecyclede kunststoffen bestaan. Verder komt er op hygiëneproducten, tabaksproducten en drinkbekers te staan bij welk afval ze horen en welke gevolgen de kunststoffen in het product hebben voor het milieu. Daarnaast worden producenten verantwoordelijk voor afval van een aantal van hun producten en moet in 2025 minimaal 77% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter worden ingezameld. Tot slot gaat de overheid informatie geven aan consumenten over herbruikbare alternatieven voor plastic producten, over mogelijkheden voor goed afvalbeheer en de gevolgen van plastic afval voor het milieu.

Staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) vindt het een mooie volgende stap tegen de plastic soep. Recycling en hergebruik van grondstoffen zijn volgens haar namelijk de toekomst. Duitsland heeft inmiddels bekendgemaakt plastic wattenstaafjes, rietjes, bestek, borden, ballonstokjes en voedselbakjes te verbieden.

Lees ook: Invoering statiegeld op kleine plastic flesjes