EU bereikt akkoord om de kledingindustrie duurzamer te maken

Op dit moment moeten vooral koelkasten, wasmachines en andere elektrische apparaten voldoen aan ‘duurzame’ Europese regels. Binnenkort zullen vrijwel alle producten op de Europese markt duurzamer moeten worden. Hierover hebben het Europese Parlement en de Raad van de Europese Unie een akkoord bereikt. Het doel is om zo een einde te maken aan het vernietigen van onverkochte kleding en schoenen.

Brussel hoopt met de nieuwe regels een verandering te forceren in de kledingindustrie. Uit cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat jaarlijks zo’n zes procent van alle kleding in Nederland niet wordt verkocht. Een deel hiervan eindigt in de verbrandingsoven of de versnipperaar. In 2015 werd geschat dat het in Nederland gaat om 1,2 miljoen kledingstukken per jaar.

Volgend jaar zullen de EU-lidstaten en het volledige EU-parlement nog moeten instemmen met het akkoord. Dit wordt echter enkel gezien als een formaliteit. Hierna krijgen grote kledingbedrijven twee jaar de tijd om hun bedrijfsvoering bij te sturen. Middelgrote bedrijven krijgen hier zes jaar de tijd voor.

Producten levensbestendiger

Overigens zullen er ook regels komen die producenten moeten bewegen tot het maken van producten die een langere levensduur hebben en die daarnaast makkelijker kunnen worden gerepareerd. Als reparatie niet mogelijk is, zou het recyclen van producten ook eenvoudiger moeten zijn. Bovendien zullen er regels komen die aanzetten tot verlaging van het gebruik van grondstoffen, energie en water tijdens de productie.

De nieuwe regels vanuit de Europese Unie zijn dus een belangrijke stap in een circulaire economie, waarin het hergebruik en de recycling van producten centraal staan. Zo zullen deze nieuwe regels een positief effect hebben op het klimaat. Daarnaast zal de economie gestimuleerd worden, doordat er nieuwe banen nodig zijn en de innovatie wordt bevorderd.

Bovendien zijn de nieuwe regels in overeenstemming met de Europese Green Deal, met als doel Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken.  Kortom, als het akkoord uiteindelijk zal worden goedgekeurd, zal de duurzamere kledingindustrie een positief effect hebben op het milieu en bijdragen aan een groenere economie.