Erven Salvador Dalí willen verbod op maskers La casa de papel

Grote kans dat je met Carnaval dit jaar iemand tegenkomt die verkleed is als een dief uit de Netflix-serie La casa de papel. De typerende kostuums, bestaande uit een rode overall en masker met omhoog krullende snor en uitpuilende ogen, die in de serie door overvallers worden gedragen, zijn wereldwijd mateloos populair. Erfgenamen van Spaanse kunstenaar Salvador Dalí willen de maskers echter verbieden. De maskers zouden gebaseerd zijn op het gezicht van Dalí, zonder dat daar toestemming voor is gevraagd.

Door Kirsten Rolloos

De Gala-Salvador Dalí Foundation wil de makers van de Netflix-serie La casa de papel aanklagen. De organisatie beheert de nalatenschap van Salvador Dalí en is van mening dat de serie inbreuk maakt op de portretrechten van de in 1989 overleden Dalí. In de best bekeken niet-Engelstalige serie op Netflix dringt een groep van acht overvallers de Koninklijke Munt van Spanje binnen om zelf bankbiljetten te drukken. De overvallers vermommen zich met een rode overall en een opvallend masker met een hangende snor en uitpuilende ogen. Het masker is afgeleid van het uiterlijk van Dalí, zo geven ook de makers van de serie toe. De maskers en overalls worden dankzij het succes van de serie inmiddels overal ter wereld verkocht.

De producenten van La casa de papel hebben geen toestemming gevraagd voor het produceren van het Dalí-masker. Volgens de juristen was dit niet nodig, omdat het masker een karikatuur is van het gezicht van Dalí. De Foundation laat het er niet bij zitten en heeft inmiddels advocaten op de zaak gezet. In Nederland heeft de stichting in ieder geval geen poot om op te staan. De stichting kan het gebruik van het portretrecht niet verbieden, dat kunnen alleen de nabestaanden. Dalí heeft echter geen nabestaanden, hij heeft voor zover bekend geen kinderen en zijn vrouw Gala overleed in 1982. Had Dalí wel nog nabestaanden gehad, dan hadden zij zich wel kunnen verzetten tegen de maskers. Het gezicht van Dalí wordt namelijk commercieel gebruikt.

Met het derde seizoen op komst is het natuurlijk de vraag of de Dalí-maskers nog gedragen zullen worden. De makers van de serie hebben hier nog niets bekend over gemaakt.