De Hogeschool Rotterdam zou voor tientallen studenten van de bachelor Medische Hulpverlening (BMH) de zogenaamde BIG-registratie te laat hebben aangevraagd. Daardoor lopen ze studievertraging op. Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) is namens de studenten een procedure gestart tegen de hogeschool. De eis? Een miljoen euro.
Dat bedrag komt neer op een schadevergoeding van ongeveer 20.000 euro per student. De genoemde BIG-registratie is nodig om stage te kunnen lopen en daarnaast verplicht om een baan in de zorg te kunnen vinden. De studenten van de betreffende bachelor worden opgeleid tot ambulance-, anesthesie- en spoedeisendehulpmedewerkers. Door de te late aanvraag – die in sommige gevallen oploopt tot twee jaar – lopen de studenten studievertraging op.
Studievertraging
‘Studenten moeten door de studievertraging meer kosten maken en kunnen pas later aan een baan beginnen. Dit scheelt inkomen, maar verkort bijvoorbeeld ook de tijd om pensioen op te bouwen,’ aldus Gabriël van Rosmalen, voorzitter LSR, tegen het Brabants Dagblad.
Het is niet de eerste keer dat de opleiding onder vuur ligt. Ook tegen de Hogeschool Utrecht (HUN) en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) werden procedures aangespannen door LSR over dezelfde bachelor. Een verdiepend artikel daarover is te vinden bij Trouw. De zaak tegen de HU loopt momenteel in hoger beroep nadat de rechter in maart vorig jaar oordeelde dat de Hogeschool aansprakelijk is voor de ontstane schade. De zaak tegen de HAN moet nog in de rechtbank gaan spelen.
Achterliggend probleem
Medewerkers moeten handelingen uitvoeren waarvoor een BIG-registratie is vereist, maar er werd pas in 2014 een verzoek gedaan bij de minister om de opleiding als zodanig te registreren, aldus De Telegraaf. En dat is vreemd volgens het LSR, want de opleiding begon al in het jaar 2012-2013. Dit leidde ertoe dat uit het werkveld nauwelijks stages werden aangeboden, omdat de studenten zonder BIG-registratie toch niet in de praktijk aan de slag zouden kunnen.