Eindhovense advocaat neergestoken in zijn kantoor; over geweld tegen advocaten

Een 32-jarige advocaat uit Eindhoven is maandagmiddag in zijn kantoor door een boze cliënt gestoken met een schaar. Een zeldzaam incident, of komt geweld tegen advocaten vaker voor? Een overzicht.

De steekpartij in Eindhoven bleek te gaan om een uit de hand gelopen zakelijk conflict. De advocaat liep lichte verwondingen op. De cliënt werd kort daarna aangehouden.

Minder goed liep het af met een 38-jarige vrouwelijke advocaat uit Zoetermeer. Zij werd in september 2017 na een cliëntenoverleg met twee mannen met een mes in haar gezicht gestoken. Ze raakte zwaargewond. Het incident leidde uiteindelijk tot het faillissement van het kantoor. De zaak loopt nog steeds, in juni 2018 werd een drietal verdachten aangehouden.

Ook bij Plasman Advocaten was het in juli 2017 raak. Hierbij vielen geen gewonden, maar de schrik zat er bij de medewerkers van het Amsterdamse kantoor goed in toen er tweemaal een baksteen door de ramen werd gegooid. De verdachte – naar verluidt een ex van een voormalig cliënte – kreeg een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan drie voorwaardelijk, voor een poging tot zware mishandeling, bedreiging, vernieling en belaging. Begin januari van dit jaar sprak Peter Plasman in een interview met het AD nog over geweld tegen advocaten: ‘Het probleem is: het grote publiek ziet ons als het verlengstuk van de crimineel.’

Onderzoek geweld tegen advocaten

In 2016 deed het Advocatenblad onderzoek naar geweld tegen advocaten. Daarvoor vulden 681 advocaten een enquête in. De resultaten logen er niet om: driekwart van de respondenten had weleens te maken met geweld. Verbaal geweld kwam het meeste voor, maar ook fysiek geweld, zoals spugen, duwen en slaan, werd bij 23 procent van de respondenten genoemd. In driekwart van de geweldsincidenten ging het om frustratie bij de cliënt of de wederpartij. Een derde van de advocaten die aangaven weleens te maken te hebben gehad met agressie, is werkzaam op het gebied van personen- en familierecht. Bijna twintig procent werkt binnen het straf(proces)recht en bijna tien procent zit in het arbeidsrecht.

Lees hier alle onderzoeksresultaten en hoe advocaten omgaan met geweld.