Einde van een tijdperk: gebroeders Anker met pensioen

Nuchter, menselijk en briljant; Wim en Hans Anker zijn al jarenlang een voorbeeld voor collega’s en rechtenstudenten. Na vier decennia is het echter tijd om het iets rustiger aan te gaan doen, de advocatentweeling ging op 31 december 2021 met pensioen.

Ze kondigden hun vertrek uit de advocatuur al in april 2020 aan. Sindsdien werd op verschillende momenten stilgestaan bij de verdiensten van de twee Friese strafrechtadvocaten. Zo verscheen er in februari 2021 een groot interview in de Volkskrant en wijdde het Advocatenblad begin vorige maand nog een uitgebreid achtergrondartikel aan de 68-jarige ‘brothers in crime’.

‘Twee weten meer dan een’

Hun naam blijft gewoon op de gevel van het kantoorpand staan; Anker & Anker heeft voortaan de eveneens bekende strafrechtadvocaat Tjalling van der Goot (54) aan het roer staan. Hij is al ruim twintig jaar verbonden aan het kantoor en was onder meer de advocaat van Robert M. in de Amsterdamse zedenzaak (2011) en de “Blokkeerfriezen” (2018). In 2018 werd hij door beroepsgenoten verkozen tot Parel van de Balie.

Aan de werkwijze van het kantoor zal niet veel veranderen, de nuchterheid blijft overheersen. Van der Goot zei daarover tegen het Advocatenblad: ‘De Anker en Anker-stijl blijft, die is er bij iedereen met de paplepel ingegoten. Die stijl is een beschaafde manier van werken, inhoudelijk, met argumenten en veel teamwork. Twee weten meer dan een.’

Ongetwijfeld zal ook de humor van de broers worden gemist. Zo vertelde Wim Anker in de Volkskrant over de altijd lege wachtkamer van hun kantoor: ‘Parkeren is bij ons ook geen enkel probleem. 98 procent van onze cliënten zit namelijk vast. En de overige twee heeft een rijontzegging.’

Bekendste zaken

De lijst met zaken van het advocatenkantoor is lang, maar de gevallen die het meest in het oog springen zijn Ferdi E. (ontvoerder en moordenaar van zakenman Gerrit Jan Heijn), de eerdergenoemde Robert M., “Engel des Doods” Martha U. en Sander V. (moordenaar van Millie Boele). Ook stond het kantoor “tbs-recordhouder” Theo H. bij, die vanwege diverse zedendelicten vanaf 1960 tot 2011 in diverse tbs-klinieken zat.

En nu?

Bekend is dat het juridische duo, dat in februari 2022 69 jaar wordt, al sinds mensenheugenis fervent fan is van SC Heerenveen. De twee broers zullen hier dan ook ongetwijfeld nog veel op de tribune te vinden zijn. Verder is bekend dat Wim Anker lezingen en theatercolleges gaat geven.