EHRM: landen mogen vaccinaties verplichten

Een land mag burgers verplichten om zich te laten inenten als de volksgezondheid daarom vraagt, zo oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens op donderdag 8 april. Aanleiding voor de uitspraak is het vaccineren van kinderen in Tsjechië.

Kinderen in Tsjechië moeten tegen negen ziektes worden ingeënt, waaronder mazelen en hepatitis. Kinderen zonder de verplichte prikken mogen niet naar de kleuterschool en de ouders van niet-gevaccineerde kinderen riskeren een boete. Volgens het EHRM is deze regeling niet onrechtmatig en mag van mensen die niet zoveel gezondheidsrisico’s lopen, worden gevraagd om zich te laten vaccineren ter bescherming van kwetsbaren. Het welzijn van burgers weegt hier volgens het EHRM zwaarder dan de lichamelijke integriteit van artikel 8 EVRM.

De uitspraak is interessant in het licht van het eventueel verplichten van een Covid-vaccinatie. Hoewel deze in Nederland nu nog vrijwillig is, zou de uitspraak aangewend kunnen worden om van deze vrijwillige basis toch een verplichting te maken.

Lees de gehele uitspraak van het EHRM hier.

Lees alles over de (juridische) impact van Covid-19 in ons coronadossier.