EHRM: geen levensverlengende therapie voor baby Charlie

Het moet een moeilijke zaak zijn geweest om over te beslissen: de Engelse terminaal zieke baby Charlie Gard mag niet naar Amerika voor een levensverlengende therapie. Dat heeft het EHRM dinsdag besloten. Artsen willen de beademingsapparatuur van Charlie afzetten, zodat het kindje ‘rustig kan sterven’. Dat meldt The Guardian.

Charlies ouders zijn het hier niet mee eens. Volgens hen zou hun kindje nog een speciale therapie kunnen volgen, waarmee zijn hersenfuncties iets zouden kunnen verbeteren. Voor deze behandeling in de VS haalden de ouders een miljoen pond op. Medisch specialisten noemden die behandeling echter experimenteel; het zou baby Charlie niet helpen.

Het jongetje werd in augustus 2016 geboren met het mitochondriaal depletie syndroom, een aandoening van het spijsverteringskanaal en de zenuwen. Hierdoor zal hij nooit zelfstandig kunnen ademen. Daarnaast heeft het kindje een hersenbeschadiging. De Britse Hoge Raad oordeelde daarom dat de baby geen kans heeft op een redelijk leven. Het EHRM is het hier mee eens. Wanneer Charlie van de beademing wordt gehaald, is nog niet duidelijk.

Hieronder meer over de beslissing van het hof.